Etusivu » Hautuma (intertrigo)

Hautuma (intertrigo)

Lääkärikirja Duodecim
29.10.2013
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Hautuma eli intertrigo on huonosti ilmastoituvien taipeitten pitkäaikainen tulehdus, jonka syitä ovat diabetes, lihavuus, kuumuus, hikoilu, hankaus ja puutteellinen hygienia. Vauvojen vaippaihottuma (ks. «Vaippaihottuma»1) on yksi hautuman muoto, mutta useimmiten sitä tavataan ylipainoisilla ja diabeetikoilla myöhemmässä aikuisiässä. Hautumassa ovat usein mukana Candida albicans -hiiva (ks. «Ihon hiivainfektiot»2), ns. rasvahiivat (ks. «Ihon normaali mikrobikasvusto ja mikrobiomi»3) ja erilaiset bakteerit, esimerkiksi erään korynebakteerin aiheuttama erytrasma (ks. «Erytrasma»4). Tali-ihottuma (ks. «Tali-ihottuma»5) altistaa hautumien synnylle, samoin uloste ja virtsa. Ks. kuva «Seborrooinen ekseema taipeessa»1.

Oireet

Huonosti ilmastoituvat taipeet ja poimut (pakaravako, nivusseudut, kainalot, rintojen alustat ja lihavilla henkilöillä myös vatsapoimut) alkavat punoittaa, kutista ja hilseillä (ks. kuva «Seborrooinen ekseema taipeessa»1). Niistä voi erittyä kudosnestettä niin paljon, että vaatteet likaantuvat. Hautumassa on paha haju, sillä bakteerit ja hiivat hajottavat kudoseritteitä.

Taudin toteaminen

Hautuman diagnoosi tehdään tavallisesti taudinkuvan perusteella. Tarvittaessa otetaan verensokeri sekä bakteeri-, hiiva- tai sieniviljely. Niitä tarvitaan, jos oireita epäillään hiivan tai silsasienien aiheuttamiksi. Taivepsoriaasi (ks. «Psoriaasi»6) saattaa muistuttaa suuresti tavallista hautumaa. Hautuman alta paljastuu toisinaan valkojäkälä (ks. «Valkojäkälä»7). Ihon koepalaa tarvitaan hyvin harvoin.

Itsehoito

Pesu vedellä ja saippualla ainakin kahdesti päivässä on hautuman tärkein hoito. Pesun ja kuivauksen jälkeen hiivojen ja sienien kasvua estäviä emulsiovoiteita (klotrimatsoli, mikonatsoli, ekonatsoli) voidaan käyttää muutamia viikkoja kerrallaan. Hydrokortisonia sisältävät emulsiovoiteet rauhoittavat oireita yleensä nopeasti, mutta niitä ei tulisi käyttää kahta viikkoa kauemmin yhteen mittaan.

Taipeitten ilmastoitumista parantaa paksu, pehmeä puuvillakankaan pala, joka laitetaan huonosti ilmastoituvaan taipeeseen pesun ja huolellisen kuivauksen jälkeen. Kangas tulisi vaihtaa uuteen ainakin kahdesti päivässä. Vauvoille tarkoitettuja puutereita voi myös käyttää taipeitten kuivatukseen. Pitkällä aikavälillä laihtuminen on ainoa varma keino ongelman pienentämiseksi.

Diabeetikkojen on kiinnitettävä huomiota diabeteksen hyvään hoitotasapainoon, koska korkea verensokeri lisää hautumien vaaraa.

Milloin lääkäriin?

Kun ihottuma kutiaa tai kirvelee sietämättömästi tai leviää taipeitten ulkopuolelle, on syytä lähteä lääkäriin. Lääkärin hoitokeinoja ovat muun muassa suun kautta annettavat hiiva- ja sienilääkkeet sekä voimakkaammat kortisonivoiteet ja pimekrolimuusi- ja takrolimuusivoiteet.

Ehkäisy

Diabeteksen hyvä hoito, painonhallinta ja hyvä hygienia ehkäisevät hautuman syntyä.

Käytettyjä lähteitä

Vakharia P. Intertrigo. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1087691-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen)