Etusivu » Rokotukset työelämässä

Rokotukset työelämässä

Lääkärikirja Duodecim
18.1.2013
ylilääkäri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Rokotusten ja immuunisuojan osasto Tuija Leino

Työelämässä kohdataan bakteereja ja viruksia kuten työn ulkopuolellakin. Joissain työtehtävissä riski altistua eräille tartuntataudeille on kuitenkin tavallista suurempi. Työntekijää tulisi tällöin suojata rokotuksilla. Joskus työntekijän rokotuksella suojataan hänen työssään kohtaamia henkilöitä, kuten huonokuntoisia sairaalapotilaita.

Terveydenhuolto- , päiväkoti- ja opetushenkilöstö

Jos terveydenhuollon työntekijä altistuu työssään verelle, voi hepatiitti B:n (ks. «Maksatulehdus (hepatiitti) aikuisilla»1) riski olla tavallista suurempi. Rokote voi olla tarpeen erityisesti erikoisaloilla, joilla tehdään runsaasti toimenpiteitä, kuten kirurgia, dialyysi, synnytys ja ensiapu.

Tuhkarokkoimmuniteetti (ks. «Tuhkarokko ( morbilli)»2) on erityisen tärkeää vastustuskyvyltään heikkoja potilaita hoitavien osastojen henkilökunnalle ja vihurirokkoimmuniteetti (ks. «Vihurirokko»3) odottavia äitejä hoitavalle henkilökunnalle. Suurimmalla osalla ennen vuotta 1975 syntyneillä on lapsena sairastettujen tuhka- ja vihurirokkojen antama elinikäinen immuniteetti. Vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneistä lähes kaikki ovat saaneet MPR-rokotuksen eli rokotuksen tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan neuvolassa tai koulussa. Jollei rokotuksista tai sairastetuista MPR-taudeista ole tietoa, suositellaan kaikille terveydenhuollon ammateissa oleville aikuisille kahta annosta MPR-rokotetta vähintään puolen vuoden välein.

Hinkuyskärokotusta (ks. «Hinkuyskä»4) suositellaan rokottamattomien tai vasta kerran rokotettujen ja siksi käytännössä vielä suojattomien pikkuvauvojen hoito- ja hoivatyöhön osallistuville. Rokottaa siis kannattaa imeväisiä hoitava sairaalahenkilökunta, äitiys- ja lastenneuvolan henkilökunta sekä lapsipotilaiden näytteenottoa suorittava laboratoriohenkilökunta.

Jos terveydenhuollon, päivähoidon tai opetustoimen lapsensaanti-ikäinen naistyöntekijä ei ole sairastanut vesirokkoa (ks. «Vesirokko»5), hänet tulisi suojata rokotteella. Rokottamalla pyritään lähinnä ehkäisemään raskauden aikaista vesirokkoa. Kyseisissä ammateissa kohdataan tavallista enemmän vesirokkoa sairastavia lapsia. Lisäksi vesirokkoimmuniteetti on tärkeä osastoilla, joilla hoidetaan esim. syöpähoitojen vuoksi vastustuskyvyltään heikkoja potilaita.

Eläinlääkärit ja -hoitajat

Eläinten hoidossa toimivat eläinlääkärit ja näiden vastaanotoilla toimivat eläinhoitajat tulisi suojata vesikauhu eli rabies -rokotuksella (ks. «Rabies (vesikauhu ja eläinten raivotauti)»6). Suomeen tuodaan eläimiä, joiden rokotukset ovat puutteelliset ja joiden alkuperä on tuntematon. Rokotetta tarjotaan kaikille eläinlääkäreille jo opiskeluvaiheessa.

Poliisi- ja pelastushenkilökunta

Vaikka hepatiitti B -viruksen kantajat ovat maassamme harvinaisia, suositellaan hepatiitti B rokotusta kaikille poliisi- ja pelastustehtäviin osallistuville.

Ulkomailla työskentelevät ja opiskelevat

Ulkomaille opiskelemaan lähtevien on hyvä tarkistaa vastaanottajamaan vaatimukset voimassa olevista rokotuksista. Esimerkiksi hepatiitti B- tai meningokokkirokotus aivokalvotulehdusta vastaan saattavat olla vaadittujen listalla (ks. «Aivokalvotulehdus (meningiitti) aikuisilla»7). Matkailijan perusrokotuksia ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset, joiden tulisi olla voimassa aina riippumatta siitä, mikä matkan kohde on. Polio on tarpeen, jos matkustetaan Intian niemimaalle tai Keski-Afrikkaan tai muualle, jossa poliota parhaillaan esiintyy. Lisäsuojaksi annetaan tarvittaessa keltakuumerokotus (Latinalaisen Amerikan ja Afrikan trooppisille alueille), meningokokkirokotus (Saharan eteläpuolisen Afrikan meningiittivyöhykkeelle matkaajille) ja suojaus hepatiitti A -infektiota vastaan rokotteella tai gammaglobuliinilla. Pitkään taudin esiintymisalueilla oleskeleville annetaan tarvittaessa lisäksi hepatiitti B-, Japanin aivotulehdus-, vesikauhu-, puutiaisaivokuume-, kolera- ja lavantautirokotukset. Baltian maihin tai Keski-Eurooppaan maastotöihin lähtevälle kannattaa harkita myös puutiaisaivotulehdusrokotusta.

Lisää tietoa rokotuksista

Yleisartikkeli rokotuksista, ks. «Rokottaminen»8.