Etusivu » Ruskea tai tumma läiskä iholla

Ruskea tai tumma läiskä iholla

Lääkärikirja Duodecim
17.6.2016
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Pisamat

Pisamat eli teerenpilkut (ephelis) ovat 2–3 mm:n kokoisia vaaleanruskeita läiskiä kasvoissa ja joskus muuallakin ihossa (ks. kuva «Pisamat»1). Niitä on punatukkaisilla useammin kuin muilla. Pisamat tummuvat auringossa ja häviävät talvella. Ne eivät ole luomia, sillä ihossa eri solujen määrä on normaali. Kyseessä on paikallinen melaniinipigmentin liikatuotanto. Lasten pisamat häviävät miltei aina iän lisääntyessä.

Kesakot

Kesakot (lentigo) ovat myös pieniä (1–10 mm) tummia, usein mustia pigmenttiläiskiä, joiden väri säilyy ympäri vuoden. Kesakoissa melaniinipigmenttiä tuottavien melanosyytti-solujen lukumäärä on lisääntynyt. Tavallisten kesakoiden lisäksi tunnetaan auringonvalon aiheuttamat eli aktiiniset kesakot, joita sanotaan myös vanhuuden pisamiksi (ks. kuva «Aurinkokesakot»2). Ne eivät muutu pahanlaatuisiksi. Kesakoita syntyy ultraviolettivalon vaikutuksesta myös PUVA-hoidossa (ns. PUVA-lentigo), jota käytetään mm. psoriaasin hoitoon (ks. «UV-valohoito»1). Myös solariumvalo tuottaa niitä etenkin naisille.

Pienet kesakot eivät muutu pahanlaatuisiksi. Sen sijaan suuri, kasvoissa oleva jättikesakko (kuva «Jättikesakko, ohimo»3) voi muuttua melanooman esiasteeksi (lentigo maligna) ja siitä varsinaiseksi melanoomaksi (lentigo maligna -melanooma) «Melanooma ihossa»2. Kesakkoluomessa «Värilliset luomet (pigmenttiluomet)»3 kesakoita on tiheässä vaaleanruskeassa, ihon tasossa olevassa pigmenttiluomessa.

Tumma tai musta läiskä suun tai sukuelinten limakalvoissa

Tumma tai musta läiskä suun tai sukuelinten limakalvoissa voi olla huolestuttavan näköinen, mutta se on lähes poikkeuksetta hyvänlaatuinen pigmenttilisä tyvisolukossa ja verinahassa. Hyvin harvinainen limakalvojen melanooma on kylläkin alkuvaiheessa samannäköinen. Vastatulleisiin ja laajentuviin mustiin läiskiin limakalvoilla pitää siis suhtautua epäillen ja näyttää niitä lääkärille.

Maitokahviläiskä

Maitokahviläiskä (café au lait -läiskä) on soikea, jopa usean senttimetrin läpimittainen maitokahvin värinen pigmenttiläiskä vartalolla (ks. kuva «Maitokahviläiskä»4). Alle viisi maitokahviläiskää samalla henkilöllä ei edellytä lisätutkimuksia. Yli viisi läiskää voi olla merkki neurofibromatoosi-nimisestä perinnöllisestä sairaudesta.

Maksaläiskä

Maksaläiskä (melasma) on tumma, suurehko läiskä tavallisesti naisen poskessa tai otsassa, usein melko symmetrisenä molemmin puolin (ks. kuva «Maksaläiskä»5). Se syntyy usein raskauden aikana tai ehkäisytablettien tai muun hormonihoidon seurauksena. Läiskä vaalenee usein synnytyksen jälkeen. Se tummuu auringossa. Tummumista voi estää käyttämällä auringonsuojavoidetta (UVA- ja UVB suoja, suojakerroin 30–50).

Maksaläiskää ei tarvitse hoitaa. Sen aiheuttamaa kosmeettista haittaa voi peittää meikkivoiteella. Paikallishoitojen teho pigmentaatioon on usein heikko. Reseptivalmisteena on saatavana mm. tretinoiinia tai atselaiinihappoa sisältäviä voiteita sekä erikoisvalmisteena hydrokinonia ja tretinoiinia sisältävää voidetta.

Beckerin luomi

Beckerin luomi (Beckerin melanoosi) luetaan joko pigmenttisoluista tai orvaskedestä lähtöisin oleviin luomiin. Se on tyypillisimmillään 1–2 kämmenen kokoisena, muuta ihoa tummempana toisessa hartiassa miehellä, joskus naisellakin, ja on ilmestynyt siihen murrosiässä (ks. kuva «Beckerin luomi»6). Aikaa myöten luomeen voi kasvaa tavallista enemmän ihokarvoja. Sitä tavataan myös muilla ihoalueilla. Muutos on vaaraton.

Ihotulehduksen jälkeinen ihon paikallinen tummuminen

Ihotulehduksen jälkeinen ihon paikallinen tummuminen tunnetaan termeillä melanoosi (ks. kuva «Melanoosi»7) ja melanoderma. Kumpikin termi viittaa siihen, että pigmentti on melaniinia tai sen kaltaista ainetta. Pigmentti on tulehduksen takia joutunut verinahan sidekudossäikeiden väleihin eikä pigmentti "kulu pois" niin kuin se häviää orvaskedestä ihon uusiutuessa. Tyypillisiä melanoosin aiheuttajia ovat alaraajaturvotuksen aiheuttama ihottuma, toistopunoittuma «Lääkeyliherkkyys»4 ja punajäkälä «Punajäkälä»5. Pigmentti voi olla peräisin myös ihon sisään joutuneesta verestä; ks. «Ihottuma jaloissa tai säärissä»6, «Trombosytopenia (vähän verihiutaleita)»7. Punaiset verisolut hajoavat, ja rautapigmenttiä jää kuukausiksi tai vuosiksi verinahan sidekudossäikeiden väliin.

Civatten poikiloderma

Civatten poikiloderma (ihokirjotauti) on aikuisiällä kaulan sivulle ilmaantuva verkkomainen, hailakka pigmentaatio (ks. kuva «Civatten poikiloderma»8). Leuankärjen alla varjossa oleva ihoalue säilyy vaaleana. Civatten poikiloderman aiheuttaa pitkäaikainen aurinkoaltistus. Ongelma on kosmeettinen eikä vaadi hoitoa.