Etusivu » Umpinainen immenkalvo

Umpinainen immenkalvo

Lääkärikirja Duodecim
1.10.2018
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Immenkalvo (latinaksi hymen) on kudos, joka reunustaa osittain emättimen suuaukkoa. Immenkalvon koko voi vaihdella. Jos immenkalvossa ei ole aukkoa, kuukautisveri ei pääse ulos vaan kerääntyy emättimeen ja voi virrata munanjohtimien läpi myös vatsaontelon puolelle. Tila on harvinainen; umpinainen immenkalvo (hymen imperforatus) todetaan yhdellä tuhatta syntyvää tyttöä kohti. Vielä harvinaisempi on tilanne, jolloin emättimessä on poikittainen väliseinä (ilmaantuvuus 1:50 000 tyttöä). Oireet ovat samanlaiset kuin umpinaisen immenkalvon yhteydessä.

Oireet

Kuukautisten alkaminen ilmenee kuukautiskierron mukaisena jaksoittaisena alavatsakipuna, mutta emättimestä ei tule vuotoa. Kipua edeltävät lievemmät jaksoittaiset alavatsakivut, joskus virtsaumpi. Joskus tilanteeseen voi liittyä myös äkillinen rajuoireinen vatsakipu.

Tutkimukset

Gynekologisessa tutkimuksessa voidaan nähdä pullottava immenkalvo ja sen takana tummaa verta. Vatsanpeitteiden päältä tehtävässä kaikututkimuksessa kohtu tai emätin tai molemmat todetaan veren täyttämäksi. Tähän rakenteelliseen häiriöön ei liity hormonitoiminnan muutoksia, eli munasarjojen toiminta on normaali.

Hoito

Hoito tapahtuu naistentautien yksikössä, ja se on kirurginen: immenkalvo avataan. Pysyviä haittoja ei jää.

Käytettyjä lähteitä

Heinonen PK. Emättimen ja kohdun synnynnäinen puuttuminen. Duodecim 2006;122(14):1767–74 «/xmedia/duo/duo95871.pdf»1.