Etusivu » Ruokavalio varfariinihoidon aikana

Ruokavalio varfariinihoidon aikana

Lääkärikirja Duodecim
22.4.2020
ravitsemusterapian professori, laillistettu ravitsemusterapeutti Ursula Schwab

Varfariinilääkitys (Marevan®) vähentää veren hyytymistä estämällä tiettyjen K-vitamiinista riippuvaisten hyytymistekijöiden muodostumista elimistössä. Siksi ravinnon K-vitamiinipitoisuuteen kiinnitetään yleensä hoidon aikana huomiota.

K-vitamiinin saanti eri ravintoaineista

Mitä runsaampaa K-vitamiinin saanti ravinnosta on, sitä vähemmän K-vitamiinin saannin vaihtelut vaikuttavat Marevan®-lääkkeen annosteluun. Myös perimä vaikuttaa Marevan®-lääkkeen aineenvaihduntaan.

Vihreitä lehtikasviksia – ruusukaalia, pinaattia, nokkosta, lehtikaalia – tulee käyttää kohtuudella. Esimerkiksi lautasellinen pinaattikeittoa tai 2–3 nuppua ruusukaalia ei aiheuta ongelmia. Greippi- ja karpalomehuja ei tule käyttää, sillä ne vaikuttavat lääkkeen aineenvaihduntaan hidastavasti ja voivat johtaa lisääntyneeseen vuotoriskiin. Muita rajoituksia ei kasvisten, marjojen ja hedelmien osalta juurikaan ole.

Mustaherukoissa on jonkin verran K-vitamiinia, mutta niitä ei erityisesti tarvitse välttää. Jos varfariinihoidon vaikutusta kuvaava INR-laboratorioarvo heittelee, voi kokeilla marjojen osalta niiden yhteismäärän rajoittamista n. 2 dl:aan päivässä. Tämä koskee siis marjojen kokonaismäärää kaikki marjat mukaan lukien. K-vitamiinista tämä ei johdu, koska suurimmassa osassa marjoja K-vitamiinia on vain vähän. Taustalla ovat ilmeisesti marjojen sisältämät bioaktiiviset yhdisteet, jotka vaikuttavat lääkkeen tehoon.

Vastoin yleistä harhakäsitystä sitrushedelmien K-vitamiinipitoisuus on olematon, eikä niitä tarvitse välttää.

Yleisiä ravitsemusohjeita varfariinihoidon aikana

Ravintolisistä saatavat suurehkot annokset A-, C-, E- ja K-vitamiineja vaikuttavat hoitotasoon. Esim. 500 mg C-vitamiinia sisältäviä valmisteita ei tulisi käyttää. D-vitamiinivalmisteilla ei ole yhteisvaikutusta Marevan®-hoidon tehoon.

Luontaistuotteita tulee välttää, sillä ne voivat vaikuttaa Marevan®-lääkkeen aineenvaihduntaan. Kalaöljyvalmisteet vaikuttavat veren hyytymiseen, joten niiden käytöstä tulee neuvotella lääkärin kanssa. Paastoa Marevan®-hoidon aikana ei suositella.

Alkoholia tulee Marevan®-hoidon aikana käyttää vain satunnaisesti ja kohtuudella, esim. lasi viiniä aterialla. Tonic-vesi sisältää kiniiniä, mikä voimistaa lääkkeen vaikutusta, joten sitä ei tule käyttää.

Liian tiukka ruokavalio-ohjeistus voi johtaa kovin vähäiseen K-vitamiinin saantiin ja edelleen herkästi heitteleviin INR-arvoihin. Tällaisessa tilanteessa ruokavalion monipuolistaminen auttaisi. Suurella todennäköisyydellä muutos vaikuttaa aluksi INR-arvoon. Tällöin lääkkeen annostelu muokataan sopivaksi ja sen jälkeen hoitotasapainossa pysyminen onkin yleensä huomattavasti aiempaa helpompaa.

Varfariinin annostus sovitetaan aina potilaan ruokavalioon eikä toisin päin.

Lisätietoa aiheesta

Suomen Sydänliitto on julkaissut oppaan Marevan®-lääkitystä käyttävälle. Oppaassa on erittäin hyvät ohjeet myös ruokavaliosta. Opas löytyy tästä linkistä.

Lääkärikirja Duodecimin artikkeli: «Verenohennuslääkkeet (antikoagulaatiohoito)»1.