Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » B » Bricanyl Turbuhaler

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Bricanyl Turbuhaler

Markkinoija

ASTRAZENECA

Vaikuttava aine

terbutaliini

Käyttötarkoitus

Astman hoito. Yleensä lääkettä otetaan tarvittaessa äkillisten astmaoireiden poistamiseen. Lääkettä voidaan käyttää muidenkin hengityselinsairauksien hoitoon, joihin liittyy keuhkoputkien ahtautumisesta johtuvaa hengenahdistusta.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan tarvittaessa astman oirelääkkeenä, ei jatkuvana, jokapäiväisenä hoitona.

Lääkkeen annoksen ja ottotiheyden muuttamisesta on aina neuvoteltava lääkärin kanssa, sillä liiallinen annostus lisää haittavaikutuksia. Jos oirelääkkeen tarve lisääntyy, pitää ottaa yhteyttä lääkäriin kokonaislääkityksen arvioimiseksi. Lisääntyvä käyttö saattaa olla merkki astman vaikeutumisesta.

Lääkkeen ottaminen

Inhalointitekniikka on opeteltava hyvin. Jauhetta ei maista eikä tunne johtuen sen pienestä määrästä. Suu on huuhdottava joka käyttökerran jälkeen. Suukappaleen kautta ei saa hengittää ulos.

Vaikutustapa

Terbutaliini on lyhytvaikutteinen beeta-2-agonisti. Se vähentää keuhkoputkien seinämän lihasjännitystä siten, että ilma pääsee kulkemaan vapaammin. Lääkkeen keuhkoputkia laajentava vaikutus ilmenee yleensä muutamassa minuutissa ja teho kestää jopa kuusi tuntia.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky ja vapina. Joskus voi esiintyä myös sydämen tykytystä ja lihaskramppeja.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 30 °C. Sulje huolellisesti käytön jälkeen.

Ulkonäkö

Valkoinen jauhe.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2