Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » F » Forxiga

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Forxiga

Markkinoija

ASTRAZENECA

Vaikuttava aine

dapagliflotsiini

Käyttötarkoitus

Tyypin 2 diabeteksen hoito joko yksinään tai yhdessä muiden diabeteslääkkeiden kanssa ruokavalion ja liikunnan lisänä. 5 mg tabletteja voidaan käyttää myös tyypin 1 diabeteksen hoidossa yhdessä insuliinin kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään kokonaisina ruokailusta riippumatta.

Vaikutustapa

Dapagliflotsiini on natrium-glukoosi-kuljettajaproteiini 2:n eli SGLT2:n estäjä. Se lisää sokerin erittymistä verestä virtsaan, jolloin verensokeripitoisuus laskee.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on hypoglykemia eli liian matala verensokeri yhteiskäytössä sulfonyyliurean tai insuliinin kanssa. Joskus hoidon aikana voi esiintyä myös sukuelinten tulehduksia, virtsatietulehduksia, huimausta, selkäkipua, virtsaamisongelmia, ihottumaa, diabeettista ketoasidoosia tai muutoksia laboratorioarvoissa. Otettava yhteyttä lääkäriin, jos ilmenee kipua, aristusta, punoitusta tai turvotusta sukuelimissä tai sukuelinten ja peräaukon välisellä alueella kuumeeseen tai huonovointisuuteen liittyneenä.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

5 mg tabl: Keltainen, kaksoiskupera, pyöreä, halkaisijaltaan 0,7 cm, toisella puolella merkintä "5", toisella puolella "1427".10 mg tabl: Keltainen, kaksoiskupera, viistosti vinoneliönmuotoinen, 1,1 x 0,8 cm:n suuruinen, toisella puolella merkintä "10", toisella puolella "1428".

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2