Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » B » Burana-C

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Burana-C

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

ibuprofeeni, askorbiinihappo (C-vitamiini)

Käyttötarkoitus

Flunssan eli nuhakuumeen ja influenssan oireiden, kuten kuumeen, lihas- ja nivelkipujen ja päänsäryn, lievittämien. Pitkäaikaiseen käyttöön ainoastaan lääkärin määräyksestä.

Annostus

Aikuisten ja yli 12-vuotiaiden lasten tavanomainen annos on yksi tabletti 1-3 kertaa vuorokaudessa. 4-12-vuotiaiden lasten enimmäisannos on puolikas tabletti iästä riippuen enintään 3 tai 4 kertaa vuorokaudessa. Alle nelivuotiaille lapsille vain lääkärin ohjeen mukaan. Lääkepakkauksessa on yksityiskohtaiset annostusohjeet. Samanaikaisesti ei saa käyttää muita tulehduskipulääkkeitä, sillä teho ei parane, mutta lääkkeiden haitat lisääntyvät. Vilustumislääkkeinä myytävät itsehoitovalmisteet sisältävät usein tulehduskipulääkkeitä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään vesilasillisen kera.

Vaikutustapa

Ibuprofeeni vaikuttaa kipuaistimusta ja tulehdusta välittäviin aineisiin ja alentaa myös kuumetta. Pitkään jatkuneissa tulehdussairauksissa elimistön C-vitamiinin tarve voi kasvaa.

Haittavaikutukset

Lääke voi joskus aiheuttaa pyörrytystä, päänsärkyä, korvien soimista, mielialan laskua, uneliaisuutta, verenvuotoja, sydämen vajaatoiminnan pahenemista, turvotuksia, vatsavaivoja sekä iho-oireita, kuten kutinaa. Etenkin suurilla annoksilla ibuprofeeni saattaa aiheuttaa haavaumia mahalaukun limakalvolle. Mahahaava-alttiit henkilöt eivät saa käyttää lääkettä. Mahahaavan riski on suurempi iäkkäillä ja jos käyttää samanaikaisesti kortisonilääkkeitä.

Ibuprofeeni voi aiheuttaa allergisia reaktioita. Astmaatikoilla se saattaa pahentaa astman oireita.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei suositella käytettäväksi raskauden aikana. Lääkettä voi tarvittaessa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 25 °C alkuperäispakkauksessa kuivassa paikassa.

Ulkonäkö

Keltainen, kapselimallinen, jakouurteellinen tabletti.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2