Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » H » Helipak K -Yhdistelmäpakkaus

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Helipak K -Yhdistelmäpakkaus

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

amoksisilliini, klaritromysiini, lansopratsoli

Käyttötarkoitus

Tätä kolmen lääkkeen yhdistelmää käytetään mahahaavaa aiheuttavan helikobakteerin häätöhoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Pakkauksessa olevat lääkkeet otetaan 7 vuorokauden pituisena kuurina. Yleensä Zoltia otetaan 1 kapseli kahdesti, Zeclaria 1 tabletti kahdesti ja Amorionia 2 tablettia 2 kertaa vuorokaudessa. Lääkkeiden ottamisen muistamiseksi Helipak K -yhdistelmäpakkauksen koteloon on painettu annostustaulukko.

Lääkkeen ottaminen

Zolt-enterokapselit niellään kokonaisina runsaan nesteen kera vähintään 30 minuuttia ennen ateriaa. Kapselin voi tyhjentää ja rakeet sekoittaa pieneen määrään vettä, omena- tai tomaattimehua tai sirotella pieneen määrään pehmeää ruokaa (esim. jogurttiin, omenasoseeseen). 

Muut kaksi tablettia saa tarvittaessa jakaa osiin ja ottaa nesteen mukana.

Vaikutustapa

Helikobakteerin häätämiseen tarvitaan useita, samanaikaisesti käytettäviä lääkkeitä. Lansopratsoli vähentää tehokkaasti mahahapon eritystä. Muut kaksi ovat antibiootteja, jotka tuhoavat mahalaukun ja pohjukaissuolen limakalvolla olevaa helikobakteeria.

Haittavaikutukset

Kullakin pakkauksen lääkkeellä voi olla omia haittavaikutuksiaan. Zolt on yleensä hyvin siedetty, mutta se voi aiheuttaa mm. päänsärkyä, huimausta, väsymystä tai huonovointisuutta. Zeclar voi aiheuttaa mm. erilaisia vatsaoireita, päänsärkyä ja makuaistin muutoksia. Amorion voi aiheuttaa ihottumaa, allergiaoireita ja erilaisia vatsaoireita. Kunkin lääkkeen haittavaikutukset ja muut ominaisuudet on esitelty laajemmin niiden valmistekohtaisissa teksteissä.

Raskaus ja imetys

Lääkeyhdistelmää ei pidä käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Huoneenlämmössä (15–25 °C), alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Zolt kaps 30 mg: Läpikuultamaton, valkoinen, sisällä rakeita.Zeclar tabl 500 mg: Keltainen ja soikea kalvopäällysteinen tabletti, koko noin 19 x 9 x 7 mm.Amorion tabl 500 mg: Valkoinen tai kermanvärinen, pitkänomainen, kaksoiskupera, jakouurteellinen, koko noin 7 x 18 mm. Tabletti voidaan puolittaa.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2