Etusivu » Uutta Terveyskirjastossa » Accupro Comp

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Accupro Comp

Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

kinapriili, hydroklooritiatsidi

Käyttötarkoitus

Kohonneen verenpaineen hoito. Kahden lääkeaineen yhdistelmävalmistetta käytetään tilanteessa, jossa hoito pelkästään yhtä lääkeainetta käyttäen ei alenna riittävästi verenpainetta.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään vesilasillisen kera kerran vuorokaudessa. Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin. Suolaa kannattaa käyttää mahdollisimman vähän. Ruoka- ja merisuola ovat natriumkloridia, jonka sisältämä natrium kerää elimistöön nestettä ja nostaa verenpainetta. Kaliumlisävalmisteita tai kaliumia sisältäviä suolan korvikkeita ei tule käyttää keskustelematta ensin lääkärin kanssa.

Alkoholia tulee käyttää varoen. Alkoholi laajentaa verisuonia ja saattaa herkillä ihmisillä voimistaa haitallisesti verenpainelääkkeen vaikutusta ja aiheuttaa huimausta. Iho on suojattava auringonvalolta ja UV-säteiltä hoidon aikana.

Vaikutustapa

Kinapriili kuuluu ACE-estäjiin, jotka estävät angiotensiini I -nimistä ainetta muuttumasta angiotensiini II:ksi, joka supistaa verisuonia ja nostaa verenpainetta. Kun angiotensiini II -yhdistettä on vähemmän, verisuonet laajenevat ja verenpaine laskee.

Hydroklooritiatsidi poistaa nestettä elimistöstä ja tehostaa kinapriilin verenpainetta alentavaa vaikutusta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä yskää, uupumusta, rintakipua, voimattomuutta, unettomuutta, uneliaisuutta, päänsärkyä, huimausta, selkä- tai lihaskipua, hengitystietulehduksia, nuhaa, sydän- tai mahaoireita, kihtiä, verisuonten laajenemista tai muutoksia laboratorioarvoissa. Jos ilmenee epäilyttäviä ihomuutoksia, on otettava heti yhteys lääkäriin.

Saattaa heikentää ajokykyä erityisesti hoidon alussa.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tai luontaistuotteista on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden aikana. Käytetään imetyksen aikana vain erityistapauksissa.

Säilytys

Alle 30 °C.

Ulkonäkö

Vaaleanpunainen, kolmiomainen, jakouurteellinen.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2