Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » D » Divitren

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Divitren

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

estradioli, medroksiprogesteroni

Käyttötarkoitus

Vaihdevuosioireiden lievittäminen sekä luukadon eli osteoporoosin ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lisäksi pakkauksessa on yksityiskohtainen annostusohje. Jos annoksen ottaminen unohtuu, otetaan uusi seuraavana päivänä. Unohtelu lisää vuotohäiriöiden mahdollisuutta.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään vesilasillisen kera.

Vaikutustapa

Lääke on suunniteltu siten, että se muistuttaa kuukautiskierron hormonivaihteluita, mutta kuitenkin siten, että vuoto tulee kolmen kuukauden välein. Ensimmäiset 70 valkoista tablettia sisältävät estrogeenia ja seuraavat 14 sinistä tablettia lisäksi keltarauhashormonia. Näiden jälkeen otetaan 7 keltaista tablettia, joissa ei ole mitään vaikuttavaa ainetta. Estrogeeni korvaa elimistön estrogeenitason laskua, lievittää vaihdevuosioireita ja parantaa luuntiheyttä. Keltarauhashormoni estää pelkän estrogeenin haitallisia vaikutuksia (mm. kohdun limakalvon liiallista kasvua).

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä turvotusta, painon muutoksia, masentuneisuutta, hermostuneisuutta, energian puutetta, päänsärkyä, huimausta, kuumia aaltoja, mahavaivoja, vuotohäiriöitä, rintojen kipua tai pingotusta, ulkosynnyttimien tai emättimen häiriöitä tai lisääntynyttä hikoilua. Jos ilmenee jalan kivuliasta turpoamista, äkillistä rintakipua tai hengenahdistusta, on otettava heti yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 25 °C.

Ulkonäkö

Valkoinen tabl.: Valkoinen tai melkein valkoinen, päällystämätön, pyöreä, kupera, jakouurteellinen, koodi "T", halk. 7 mm.Sininen tabl.: Vaaleansininen, päällystämätön, pyöreä, tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen, halk. 9 mm.Keltainen tabl: Keltainen, pyöreä, tasainen, viistoreunainen, päällystämätön, jakouurteellinen, halk. 7 mm.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2