Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Q » Qutenza

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Qutenza

Markkinoija

ASTELLAS PHARMA

Vaikuttava aine

kapsaisiini

Käyttötarkoitus

Ääreishermostosta peräisin olevan kivun hoito aikuisilla, joilla ei ole diabetesta.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Qutenza on asetettava ehjälle, ärtymättömälle, kuivalle iholle. Qutenza-laastarin saa asettaa vain lääkäri tai hoitoalan ammattilainen lääkärin valvonnassa.Tarkat ohjeet laastarin asettamisesta ja poistamisesta löytyy pakkauksesta.

Vaikutustapa

Kipuaistimukset tulevat ihosta hermojen välityksellä aivoihin. Kapsasiini vähentää näiden hermojen reagointia erilaisille kiputuntemuksille. Hermojen herkkyys palautuu lääkkeen käytön lopettamisen jälkeen normaaliksi.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat antopaikan kipu ja antopaikan punoitus. Joskus voi esiintyä myös antopaikan kutinaa, näppylöitä, vesikkelejä, turvotusta sekä antokohdan kuivumista.Antopaikassa esiintyy yleisesti paikallisreaktioita, joskus todettu jopa toisen asteen palovammoja. Jos kipu on kovaa, laastari poistetaan ja iho tutkitaan.Puhdistusgeeli sisältää butyylihydroksianisolia, joka saattaa aiheuttaa paikallisia ihoreaktioita tai silmien ja limakalvojen ärsytystä.

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden ja imetyksen aikana vain erityistapauksissa.

Säilytys

Alle 25 °C, lappeellaan alkuperäisessä pussissa ja pakkauksessa.

Ulkonäkö

Yksi laastari on kooltaan 14 cm x 20 cm (280 cm2). Kussakin laastarissa on liimapuoli, joka sisältää vaikuttavan aineen, ja ulkopinta. Liimattavaa puolta peittää irrotettava, läpinäkyvä, painatukseton, vinottain leikattu suojakalvo. Ulkopinnassa on painatus `capsaicin 8%´.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2