Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » B » Burana

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Burana

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

ibuprofeeni

Käyttötarkoitus

Kivun lievittäminen ja kuumeen alentaminen. Ibuprofeeni lievittää mm. päänsärkyä, hammassärkyä, kuukautiskipuja, reumasärkyä, migreeniä, lihassärkyjä ja nivelkipuja. Lisäksi sitä käytetään flunssan eli nuhakuumeen ja influenssan oireisiin.

Lääkärin määräyksestä myös vammojen ja leikkausten jälkeisten kipujen ja turvotusten lievittäminen sekä niveltulehduksen, nivelrikon, kihtikivun ja kierukkaa käyttävien naisten runsaiden kuukautisvuotojen hoito.

Annostus

Lääkkeen annostelu riippuu sairauden laadusta ja oireiden voimakkuudesta. Astmaatikot, mahahaavalle alttiit henkilöt, verenpainetautia tai sydämen vajaatoimintaa sairastavat eivät saa käyttää lääkettä ilman lääkärin määräystä.

Jos lääkäri on määrännyt lääkettä, sitä käytetään lääkärin ohjeen mukaan. Itsehoidossa tilapäisten kipu- ja kuumetilojen hoidossa aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille tabletteja tai annosjauhepusseja yleensä 200-400 mg 1-3 kertaa päivässä. Migreenin hoidossa 1 annospussi (= 400 mg) kerta-annoksena heti oireiden ilmaantuessa ja tarvittaessa annoksen voi uusia 4–6 tunnin välein; korkeintaan 3 annospussia päivässä.

Itsehoidossa tilapäisten kipu- ja kuumetilojen hoidossa alle 12-vuotiaille lapsille käytetään tabletteja, peräpuikkoja tai oraalisuspensiota:

  • Tabletteja suositetaan 100-200 mg kerta-annoksena tai 2-4 kertaa päivässä lapsen iän ja painon mukaan. Alle 1-vuotiaille ja alle 10 kg painaville lapsille ei suositella tabletteja.
  • Peräpuikkoja käytetään yleensä tarvittaessa tai 3-4 kertaa päivässä lapsen iän ja painon mukaan. Peräpuikkoja ei saa antaa alle 3-kuukautisille ja alle 6 kg painaville vauvoille ilman lääkärin ohjetta.
  • Oraalisuspensio on tarkoitettu yli 3 kuukauden ikäisille ja yli 5 kg painaville lapsille. Se annostellaan pakkauksen sisältämän mittalusikan avulla. Oraalisuspensiota ei saa antaa alle 3-kuukautisille vauvoille ilman lääkärin ohjetta.

Lääkepakkauksissa on yksityiskohtaiset, lasten painokilojen mukaiset annostusohjeet. Annosjauhepusseja käytetään alle 12-vuotiaille vain lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkepakkauksen tai lääkärin suosittamia annostuksia ei saa ylittää. Itsehoidossa ibuprofeiini on tarkoitettu lyhytaikaisen kivun tai kuumeen hoitoon. Jos kivut jatkuvat pitkään tai toistuvat tiheästi, niistä kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Jos 3–5 kuukauden ikäisellä lapsella oireet pahenevat tai jatkuvat, vaikka lääkettä on käytetty 24 tuntia eli kolme kerta-annosta, on käännyttävä lääkärin puoleen. Yli 6 kuukauden ikäisen lapsen oireita hoidettaessa lääkäriin pitää ottaa yhteyttä, jos oireet pahenevat tai hoidosta huolimatta jatkuvat pidempään kuin kolme päivää.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit otetaan runsaan nesteen, esim. vesilasillisen, kera.  Annosjauhe liuotetaan lasilliseen lämmintä vettä (n. 200 ml) ja liuos juodaan. Oraalisuspensio annostellaan mittalusikan avulla. Peräpuikko työnnetään peräsuoleen.

Vaikutustapa

Ibuprofeeni kuuluu tulehduskipulääkkeisiin. Se estää prostaglandiinien muodostumista elimistössä. Prostaglandiinit ovat aineita, joita elimistössä syntyy muun muassa tulehduksen ja vamman yhteydessä. Ne herkistävät hermoja kivulle, voimistavat turvotusta kudoksissa ja nostavat ruumiinlämpöä. Ibuprofeeni vähentää prostaglandiinien määrää, jolloin kipu ja turvotus lievittyvät ja kuume laskee.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat mahavaivat, verenvuodot, mielialan lasku, uneliaisuus, pyörrytys, päänsärky, tinnitys eli korvan soiminen, turvotus, ihottuma, kutina, ihon ja limakalvon turvotus. Iäkkäät henkilöt ovat alttiimpia haittavaikutuksille.

Lääkäriin on otettava yhteyttä, jos ilmenee tulehdukseen viittaavia oireita tai ne pahenevat lääkkeen käytön aikana. Lääkkeen käyttö on lopetettava heti ja käännyttävä lääkärin puoleen, jos ilmaantuu kuumetta, kurkkukipua, suun pinnan haavaumia, flunssan kaltaisia oireita, voimakasta väsymystä, selittämätöntä verenvuotoa ja mustelmia. Nämä voivat olla oireita hyvin harvinaisesta verisolujen syntyyn liittyvästä häiriöstä. Lääkärille on kerrottava myös, jos esiintyy silmäoireita, painonnousua tai turvotusta.

Yliherkkyysreaktiot, joihin liittyy ihottumaa ja kutinaa, sekä astmakohtaukset ovat harvinaisia haittavaikutuksia, mutta niiden esiintyessä on lopetettava ibuprofeenin käyttö ja otettava yhteys lääkäriin. Vaikean yliherkkyysreaktion oireita ovat kasvojen turvotus, kielen turpoaminen, kurkunpään sisäpuolen turvotus, hengitysteiden ahtautuminen, hengitysvaikeudet, sydämentykytys, ja verenpaineen lasku. Lääkäriin on lähdettävä välittömästi, jos jokin vaikean yliherkkyysreaktion oireista ilmaantuu tai jos ilmaantuu voimakasta ylävatsakipua, veriripulia tai verioksennuksia.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Muita tulehduskipulääkkeitä ei pidä käyttää samanaikaisesti. Yhteiskäyttö ei lisää lääkkeiden tehoa, mutta niiden haitat yleensä lisääntyvät. Vilustumislääkkeinä myytävät itsehoitovalmisteet sisältävät usein tulehduskipulääkkeitä.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden aikana. Voidaan käyttää imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Tabl: Alle 25 °C.

Annosjauhe, peräpuikko: Huoneenlämmössä (15-25 °C).

Oraalisuspensio: Alle 25 °C alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

200 mg tabl: Valkoinen tai lähes valkoinen, pyöreä, kupera, jakouurre molemmin puolin, halkaisija n. 11 mm. Voidaan puolittaa.

400 mg tabl: Valkoinen tai lähes valkoinen, kapselimallinen, jakouurre molemmin puolin. Voidaan puolittaa.

600 mg, 800 mg tabl: Valkoinen tai lähes valkoinen, kapselimallinen, jakouurteellinen.

Annosjauhe: Vaaleanpunainen mustaherukantuoksuinen irtonainen jauhe, joka liukenee lämpimään veteen violetinpunaiseksi liuokseksi.

Peräpuikko: Melkein valkoinen, sileäpintainen tai melkein sileäpintainen, torpedon muotoinen peräpuikko. Ulkonäkö saattaa muuttua säilytyksen aikana.

20 mg/ml oraalisuspensio: Valkoinen tasajakoinen suspensio.

40 mg/ml oraalisuspensio: Mansikanmakuinen valkoinen suspensio.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1 11.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2