Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » D » Disperin Tabletti 500 Mg

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Disperin Tabletti 500 Mg

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

asetyylisalisyylihappo

Käyttötarkoitus

Säryn, kuumeen ja reumaattisten sairauksien hoito.

Annostus

Jos lääkäri on määrännyt lääkettä, sitä käytetään lääkärin ohjeen mukaan. Tilapäisten särky- ja kuumetilojen hoidossa aikuisille 500-1000 mg (1-2 kpl 500 mg:n tablettia) 2-3 kertaa päivässä. Lääkettä ei suositella lasten eikä nuorten kuumeen hoitoon. Tilapäiseen särkyyn 7-14-vuotiaille (24-50 kg) 250-500 mg, 4-6-vuotiaille (17-23 kg) 200 mg ja 2-3-vuotiaille (12-16 kg) 100-150 mg 1-3 kertaa päivässä. Jatkuvaan käyttöön ja alle 2-vuotiaille lapsille vain lääkärin ohjeen mukaan. Samanaikaisesti ei saa käyttää muita tulehduskipulääkkeitä, sillä teho ei parane, mutta lääkkeiden haitat lisääntyvät.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera. Alkoholin samanaikaista käyttöä ei suositella, koska se lisää maha-suolikanavan haittavaikutuksia.

Vaikutustapa

Asetyylisalisyylihappo ja muut tulehduskipulääkkeet estävät prostaglandiinien muodostumista elimistössä. Prostaglandiinit ovat aineita, joita elimistössä syntyy muun muassa tulehduksen ja vamman yhteydessä. Ne herkistävät hermoja kivulle, voimistavat turvotusta kudoksissa ja nostavat ruumiinlämpöä. Asetyylisalisyylihappo vähentää prostaglandiinien määrää, jolloin kipu ja turvotus lievittyvät ja kuume laskee. Tämä vaikutus alkaa noin puolen tunnin kuluttua ja vaikutus on suurimmillaan 1-2 tunnin kuluttua.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä verenvuotoja, mahavaivoja ja yliherkkyysoireita (esim. nuhaa).

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden aikana vain erityistapauksissa ensimmäisen ja toisen raskauskolmanneksen aikana. Ei saa käyttää raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Voidaan käyttää imetyksen aikana tavanomaisina annoksina.

Säilytys

Alle 25 °C alkuperäispakkauksessa tiiviisti suljettuna, koska valmiste on herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Valkoinen tai melkein valkoinen, pyöreä, tasainen, viistoreunainen, jakouurteeton, päällystämätön tabletti, koodi DISPERIN, halk. 13 mm.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2