Etusivu » Uutta Terveyskirjastossa » Zika

Zika

Matkailijan terveysopas
28.2.2019
Jussi Sane

Zikavirus kuuluu flavivirusten sukuun. Sitä levittävät Aedes-sukuun kuuluvat hyttyset, jotka levittävät myös mm. dengue- ja chikungunyavirusta. Zikavirus voi tarttua henkilöstä toiseen seksiteitse, mutta tämä on hyttysvälitteiseen tarttumiseen verrattuna hyvin harvinaista.

Aikaisemmin pieniä zikavirusepidemioita ja yksittäisiä tautitapauksia on esiintynyt Länsi- ja Keski-Afrikassa sekä Kaakkois-Aasiassa. Vuodesta 2014 lähtien virus on levinnyt vauhdilla Etelä- ja Väli-Amerikassa, missä sitä ei ole aikaisemmin tavattu. Zikaviruksen leviäminen edelleen uusille alueille on erittäin todennäköistä, sillä virusta levittäviä hyttyslajeja tavataan maailmalla laajasti.

Zikavirusinfektioon voi liittyä kuumetta, silmätulehdus, ihottumaa sekä nivel- ja lihaskipuja. Taudin itämisaika on 3–12 vuorokautta. Tauti on useimmiten lievä tai jopa oireeton ja vaatii harvoin sairaalahoitoa.

Vuodesta 2014 lähtien Latinalaisen Amerikan maissa levinneen epidemian yhteydessä on todettu, että virus voi aiheuttaa synnynnäisiä kehityshäiriöitä (lähinnä mikrokefaliaa, pienipäisyyttä) sikiöille, etenkin jos äiti on saanut infektion alkuraskauden aikana. Ongelman yleisyyttä ja riskin suuruutta raskauden aikana ei vielä tarkalleen tiedetä. Samaan aikaan myös Guillan-Barré-oireyhtymätapausten määrä on lisääntynyt epidemia-alueilla ja yhteys zikavirusinfektioon on vahvistumassa. Guillan-Barré-oireyhtymä komplikaationa on harvinainen ja sitä aiheuttavat myös monet muut mikrobit kuten esimerkiksi kampylobakteeri, joka on yleinen ruokamyrkytysten aiheuttaja.

Tärkein keino ehkäistä zikavirusinfektion tarttumista on hyttysten pistoilta suojautuminen mm. käyttämällä karkotteita sekä pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaaleisiin vaatteisiin «Hyttysten pistoilta suojautuminen»1. Erityisen tärkeätä suojautuminen on raskaana olevilla. Raskaana olevia suositellaan siirtämään ei-välttämätöntä zikaviruksen esiintymisalueelle suuntautuvaa matkaa (kategoriat 1 ja 2 WHO:n taulukossa) «http://www.who.int/emergencies/zika-virus/classification-tables/en/»1. WHO ei enää säännöllisesti päivitä esiintymisalueiden riskinarvioita. Toistaiseksi matkustussuositukset pohjautuvat vuonna 2018 päivitettyyn riskinarvioon.

Päivittyvä ohjeistus toimenpiteistä matkan jälkeen löytyy THL:n verkkosivuilta «https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/zika/ohjeita-terveydenhuollolle»2.