Etusivu » Suolistotulehdukset

Suolistotulehdukset

100 kysymystä lastenlääkärille
22.1.2009
Hannu Jalanko

Suolistotulehdus (Gastroenteritis acuta eli gastroenteriitti) on hengitystietulehdusten lisäksi hyvin tavallinen lasten sairaus. Puolet lapsista on 2 vuoden ikään mennessä sairastanut ainakin yhden suolistotulehduksen. Kaikenikäiset ovat kuitenkin alttiita suolistotulehduksille ja niinpä koko perhe voi sairastaa saman taudin.

Mitä ovat oksentelun ja ripulin aiheuttajat?

Suomalaislapsen ripulitaudin syy on lähes aina virusinfektio. Tärkein aiheuttaja on rotavirus, joka aikaansaa 1–3-vuotiaille lapsille kuumetta ja voimakasoireista ripulia ja oksentelua. Rotavirusepidemiat ovat yleisiä päivähoitoyksiköissä erityisesti kevättalvella. Toinen tärkeä virusryhmä ovat adenovirukset, joita esiintyy tasaisemmin ympäri vuoden. Kolmas ja uusin tulokas on kalikivirusryhmä. Kalikivirusten aiheuttama tauti on yleinen myös aikuisilla ja usein kyse on nopeasti ohimenevästä oksentelutaudista. Suomessa bakteerien, kuten salmonellan, aiheuttamat ripulit ovat lapsilla harvinaisia. Tällöin on useimmiten kyse etelänmatkan tuliaisesta. Joskus myös Suomessa pilaantunut ruoka tai vesi voi sisältää suolisto-oireita aiheuttavia viruksia tai bakteereita, mikä on mahdollista etenkin kesäaikaan.

Viime vuosina on rotavirustulehduksen ehkäisemiseki kehitetty suun kautta annettava rokote. Se ehkäisee tehokkaasti, mutta ei sata prosenttisesti, rotavirustaudin. Rokote kuuluu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan. Adeno- ja kalikivirusinfektioita vastaan ei toistaiseksi ole luvassa rokotteita.

Miten ripulitaudit tarttuvat?

Lasten ripulitaudit tarttuvat yleensä nk. kosketustartuntana eli ripuliulosteesta käsiin joutuneet virukset siirtyvät esimerkiksi päivähoidossa lapsesta toiseen kosketuksen kautta. Ripuliuloste sisältää runsaasti viruksia, joten suora tartunta ei ole ihme. Myös ripulipotilaan käsittelemä lelu voi tartuttaa toisen lapsen, sillä esimerkiksi rotavirus säilyy jonkin aikaa hengissä muovitavaroissa. Käsien pesu on ensi arvoisen tärkeä tapa estää ripulitautien leviämistä. Erityisesti kalikivirus voi tarttua myös ruoka-aineiden ja juomaveden kautta ja tällaisia epidemioita kuvataankin aika ajoin Suomessa. Etelänmatkoilla keittämättömät ruoka-aineet ovat tärkein turistiripulin lähde ja niinpä pienten lasten tulisi syödä vain keitettyä ruokaa. Itämisaika rotavirustartunnan jälkeen on 2-3 vrk ja adenovirusinfektioissa 3-10 vrk. Kalikivirustartunnan jälkeen oksentelu voi alkaa jo 10 tunnin sisällä tartunnasta.

Millaiset oireet?

Lasten tavallisin suolistotulehdus, rotavirusinfektio, alkaa usein kuumeella ja lievillä hengitystieoireilla. Tätä seuraa nopeasti oksentelu, jota kestää tyypillisesti pari päivää. Sen jälkeen ilmaantuu varsinainen ripuli, jota kestää 3-14 vrk. Yli viikon jatkunut ripulointi on erityisen yleinen pienimmillä potilailla .. Kalikivirukselle on tyypillistä oksentelu mutta lievempi ripulointi ja lyhyt taudin kesto (1-4 vuorokautta). Adenovirusinfektioon liittyy yleensä sekä oksentelua että ripulia. Oireet voivat kuitenkin vaihdella henkilöstä toiseen jopa saman perheen sisällä, eikä aiheuttajavirusta voi oireiden perusteella varmuudella nimetä. Suolistotulehduksiin voi myös liittyä vatsakipua varsinkin alkuvaiheessa sekä huono ruokahalu.

Miten ripulipotilaan vointia seurataan?

Kun lapsi ripuloi ja oksentelee, on tärkeää seurata seuraavia seikkoja:

 • Kuinka paljon oksentelua ja ripulointia todella esiintyy? Muutama pulautus tai 2–4 löysää ulostetta päivässä eivät ole kovin huolestuttavia. Jatkuva runsas oksentelu tai vetinen ripulointi sen sijaan voivat päivässäkin aiheuttaa häiriöitä neste- ja suolatasapainossa.
 • Kuinka paljon lapsi päivän mittaan juo ja kuinka paljon tästä suunnilleen tulee oksennuksen mukana takaisin? Usein on syytä pitää kirjaa juomisista ja syömisistä.
 • Mikä on lapsen paino? Ripulipotilaan päivittäinen punnitseminen on suotavaa. Tämä on sitä tärkeämpää, mitä pienemmästä lapsesta on kysymys. Jos paino selvästi putoaa, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.
 • Kuinka paljon lapsi virtsaa? Jos lapsi ei esimerkiksi päivän aikana lainkaan kastele vaippoja tai käy WC:ssä, hänellä on nestevajausta ja vanhempien on syytä ottaa yhteys lääkäriin.
 • Mikä on lapsen yleisvointi? Leikkiikö hän normaalisti vai onko väsynyt? Onko kuumetta runsaasti? Onko suu kuiva, ovatko silmät kuopalla? Jos tällaisia merkkejä ilmaantuu, on käännyttävä lääkärin puoleen.

Miten ripuloivaa lasta hoidetaan?

Suolistotulehduksiin ei ole parantavaa lääkettä, esimerkiksi antibiooteista on niiden hoidossa hyötyä vain eräissä poikkeustapauksissa. Elimistön oma puolustusjärjestelmä parantaa tulehduksen päivien kuluessa kuten virustaudeissa yleensäkin. Tärkeintä on turvata lapsen nesteen saanti. Ripulissa ja oksentelussa menetetään myös suoloja, joiden korvaamiseksi on kehitetty ripulijuoma Osmosal Novum. Sitä saa ilman reseptiä apteekista. Ripulijuoma on lääkettä ja sen käytössä on noudatettava pakkauksen ohjeita samalla tavalla kuin muidenkin lääkkeiden osalta. Periaate on, että ripulijuomalla korvataan nestemenetykset, mutta sitä ei käytetä yksinomaan normaalin juoman ja ruuan sijasta. Ongelmana on, että monet lapset kieltäytyvät juomasta Osmosalia sen sisältämien suolojen aiheuttaman erikoisen maun vuoksi.

Mitä juotavaa ja syötävää ripulilapselle annetaan?

Ripulilapselle voidaan antaa sellaista juotavaa ja syötävää, jota hän suostuu ottamaan. Ainoastaan voimakkaasti maustetut ruoat ja kovin runsaasti sokeroidut juomat, kuten virvoitusjuomat, eivät ole suotavia. Jos lapsi haluaa ruokaa, sitä voidaan hyvin antaa, esimerkiksi banaani on suositeltavaa. Myös maitotuotteita voidaan turvallisesti käyttää. Lapselle ei siis pidä aloittaa jaffa- tai vesipaastoa, vaan parempia ovat mehu ja maito. Usein nesteet kannatta antaa pienissä erissä esimerkiksi lusikoimalla, jolloin oksennuksen vaara on pienempi. Rintalasta tulee edelleen imettää. Annettavan nesteen määrä riippuu siitä, kuinka paljon lapsi oksentaa tai ripuloi. Jos lapsi on pirteä ja oireet ovat kohtuulliset seuraavaa taulukkoa käyttää apuna arvioitaessa vuorokautista nestetarvetta:

Lapsen paino Juotava määrä Lapsen paino Juotava määrä
5 kg5 dl15 kg12 dl
7 kg7 dl20 kg15 dl
10 kg10 dl25 kg16 dl
12 kg11 dl30 kg17 dl

Jos lapsi juo nestettä selvästi vähemmän kuin suositellaan, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin. Yllä olevat määrät ovat vähimmäistarve, enemmän saa toki antaa jos lapsi suostuu juomaan.

Koska ripulipotilas lääkäriin?

 • Ripuloiva lapsi on alle puolivuotias.
 • Ripuli tai oksentelu on yhtämittaista.
 • Kotihoito ei onnistu (lapsi ei juo tai oksentaa kaiken)
 • Ulosteessa on verta.
 • Lapsi väsähtää.
 • Ripulointi jatkuu yli 3 vuorokautta.
 • Punnituksen perusteella paino laskee.
 • Ripuliin liittyy korkea kuume (yli 39 C°).
 • Ripulitartunta on saatu etelänmatkalla.