Etusivu » Triglyseridit (fP-Trigly)

Triglyseridit (fP-Trigly)

Laboratoriotutkimusten tulkinta
1.7.2016
Seija Eskelinen

Tavallinen rasva – eläinten "läski" ja kasviöljyt – koostuu triglyserideistä. Nimi viittaa triglyseridien rakenteeseen: glyseroliin on kiinnittyneenä kolme (tri) rasvahappoa. Veren triglyseridien pitoisuus heittelee hyvin herkästi sen mukaan, kuinka rasvaista ruokaa nautitaan. Rasvaisen aterian jälkeen veressä saattaa olla niin paljon trigyseridejä ja rasvahappoja, että seerumi näyttää samealta rasvaemulsiolta. Siksi täydellinen 10 tunnin paasto on välttämätön ennen kuin triglyseridien perustasoa voidaan luotettavasti arvioida.

Suuri triglyseridien määrä suurentaa valtimosairauksien vaaraa, jota voi arvioida FINRISKI-laskurilla (ks. THL:n verkkosivulla oleva laskuri: «https://www.thl.fi/fi/web/kansantaudit/sydan-ja-verisuonitaudit/finriski-laskuri»1). Veren triglyseridien määrää lisäävät rasvainen ruoka ja lihominen, etenkin jos liikarasva kertyy keskivartaloon. Suurentunut triglyseridien pitoisuus on yksi metabolisen oireyhtymän (ks. «Metabolinen oireyhtymä (MBO)»2) tunnusmerkki.

Vyötärölihavan henkilön laihduttaminen pienentää tehokkaasti veren triglyseridiarvoa. Triglyseridiarvo suurenee myös runsaan alkoholin käytön ja huonossa tasapainossa olevan diabeteksen yhteydessä.