Etusivu » Varjoainekuvaukset

Varjoainekuvaukset

Kuvantamistutkimukset
9.7.2008
Pertti Mustajoki ja Jarmo Kaukua

Moni elin läpäisee röntgensäteitä suhteellisen vaivattomasti ja siksi niitä ei saada näkyviin ilman varjoainetta. Röntgenvarjoaineella voidaan saada kuvissa muuten huonosti näkyviä rakenteita paremmin esiin.

Varjoaineet ovat joko bariumpitoisia (ruoansulatuskanavan tutkimukset) tai ne sisältävät jodia (muut varjoainetutkimukset). Varjoaine valitaan kuvauskohteen mukaan. Potilas voi joko juoda varjoainetta (ruokatorvi ja mahalaukku), varjoaine voidaan annostella letkun kautta (virtsarakko ja virtsaputki) tai ruiskeena (paksusuoli). Varjoainetta voidaan myös pistää neulalla tukittavaan kohteeseen (nivelet). Varjoainetta voidaan myös ruiskuttaa joko laskimoon (sisäelimet) tai valtimoon (sepelvaltimot). Varjoaineen ollessa halutussa paikassa kohde kuvataan, jolloin varjoainetta sisältävät alueet piirtyvät huomattavasti selkeämmin kuvausfilmille.

Esimerkiksi sydämen sepelvaltimoiden varjoainekuvaus tehdään ennen sepelvaltimoon kohdistuvia toimenpiteitä, kuten pallolaajennusta tai ohitusleikkausta. Varjoaineella voidaan tutkia myös sappiteitä ja imusuonistoa. Näitä kohteita tutkitaan nykyisin enemmän muilla menetelmillä, esimerkiksi kaiku- ja magneettikuvauksella.

Ennen varjoainekuvausta täytyy varmistaa, että munuaiset toimivat normaalisti. Yleensä varjoaine poistuu elimistöstä munuaisten kautta ja jos munuaiset toimivat huonosti, voi varjoaineen poistuminen hidastua ratkaisevasti. Mitä pidempään varjoaine viipyy munuaisissa, sitä todennäköisempää on, että se vaurioittaa munuaisia. Varjoaineen haitat pyritään ehkäisemään tutkimalla seerumin kreatiniini-arvo (ks. «Kreatiniini (P-Krea)»1) ennen varjoaineen antamista. Mikäli kreatiniini-arvo on suurentunut merkkinä munuaisten heikentyneestä toiminnasta, varjoainetta ei anneta. Sen sijaan harkitaan, voidaanko varjoainekuvas korvata jollakin muulla kuvantamistavalla. Jos taas kreatiniini-arvo on normaali, poistuu varjoaine elimistöstä ongelmitta ja varjoainekuvaus voidaan tehdä turvallisesti.

Varjoaineet eivät yleensä aiheuta kipua tai mitään sivu- tai jälkivaikutuksia. Varjoaineet voivat aiheuttaa allergisia reaktioita, esimerkiksi päänsärkyä, huimausta, oksentelua, hikoilua, ihottumaa ja turvotusta. Allergiset reaktiot ovat kuitenkin vähentyneet turvallisempien varjoaineiden myötä. Erittäin harvoin ilmenee hengenvaarallisia reaktioita, joihin voi liittyä hengenahdistusta, verenpaineen laskua ja sokkitila. Sivuvaikutusten varalta kuvauspaikalla on aina valmiina lääkkeitä ja muita välineitä, joilla äkisti syntyneitä oireita voidaan hoitaa.