Etusivu » Koululaisten tupakointi ja muu päihteiden käyttö

Koululaisten tupakointi ja muu päihteiden käyttö

Terve suu
10.6.2015
Helinä Keskinen

Vaikka tupakan ja alkoholin myynti on kielletty alle 18-vuotiaille, niitä käyttävät jopa alle 15-vuotiaat. Nuuskaa ei Suomessa saa myydä, mutta silti sitä käytetään, erityisesti joidenkin urheilulajien yhteydessä.

Käytön yleisyys

Vuonna 2013 tehdyn Nuorten terveystapatutkimuksen mukaan 12–18-vuotiaat tupakoivat aikaisempaa vähemmän ja ovat entistä raittiimpia. Päivittäinen tupakointi aloitetaan aikaisempaa myöhemmässä iässä. Kuitenkin jo 14–16-vuotiaista 15 % ilmoitti tupakoivansa päivittäin. Kouluterveyskyselyn (2013) mukaan 8.–9.-luokkalaisista tupakoi noin 13 % päivittäin, pojat hiukan yleisemmin kuin tytöt.

Peruskoulun 8.–9.-luokkalaisista runsas 10 % ilmoitti juovansa itsensä tosi humalaan vähintään kerran kuukaudessa. Laittomia huumeita ainakin kerran oli kokeillut peruskoululaisista noin 9 %, määrä on hiukan lisääntynyt edelliseen kyselyyn verrattuna.

Raittiiksi ilmoittautui puolet 8.–9.-luokkalaisista ja tupakoimattomiksi 75 %, mikä tarkoittaa raittiuden lisääntymistä ja tupakoinnin vähentymistä. Sen sijaan nuuskan käyttö on lisääntynyt viime vuosina.

Aloittamisen ehkäiseminen on tärkeää

Päihdyttävien aineiden käyttöön syntyy helposti riippuvuus. Sen vuoksi on tärkeää ehkäistä niiden käytön aloittaminen. Tupakointikokeilut alkavat usein 12–14-vuotiaana, ja osa niistä johtaa säännölliseen tupakointiin. Tutkimusten mukaan varhain aloitettu tupakointi voi johtaa ajan mittaan alkoholin ja huumeiden käyttöön.