Etusivu » Ikääntyneiden suuhygienia

Ikääntyneiden suuhygienia

Terve suu
19.12.2019
Jaana Helenius-Hietala

Terveys 2011 -tutkimuksen mukaan yli 65-vuotiaista naisista selvästi yli puolet harjaa hampaat ainakin kaksi kertaa päivässä, mutta miehistä alle puolet. Vaikka hampaat harjattaisiin kahdesti päivässä, ne ovat puhtaat jopa vain kolmasosalla. Myös hammasproteesien puhtaus on huono monella proteesinkäyttäjällä, varsinkin miehillä.

Säännöllinen suun puhdistus on edellytys omien hampaiden suussa säilymiselle. Kaikki ikääntyneet eivät pysty itse puhdistamaan suutaan, esimerkiksi sairauden, liiketoimintojen vajausten tai muistisairauden vuoksi. Lisäksi puhdistamista vaikeuttavat suurentuneet hammasvälit ikenien vetäytymisen seurauksena sekä vaikeasti puhdistettavat kruunu-, silta- ja implanttiproteesit (ks. «Erilaisten hammasproteesien puhdistaminen»1, «Implanttihampaiden, -sillan ja -proteesin puhdistaminen»2, «Hammasimplantit eli keinojuuret»3 ja «Hammaskruunut ja siltaproteesit»4). Säännöllisestä suun puhdistuksesta tulee kuitenkin huolehtia niin kotona kuin laitoksessakin. Kuvat « Erittäin likaiset hampaat»1 ja « Likainen alaproteesi»2 havainnollistavat, mihin suun puhdistuksen laiminlyönti voi johtaa.

Kuva 1.

Erittäin likaiset hampaat. Laiminlyöty suun puhdistus aiheuttaa hampaiden reikiintymistä, hammaskiveä, ientulehdusta ja parodontiittia. Hampaat ovat kuluneet. Kuva: Taina Remes-Lyly.

Kuva 2.

Likainen alaproteesi. Päivittäinen huolellinen hammasproteesien puhdistaminen on tärkeää. Likainen proteesi aiheuttaa suun limakalvon tulehduksia, kipua ja pahaa hajua. Kuva: Taina Remes-Lyly.

Suun ja hampaiden puhdistus

Puhdistuksen perusvälineitä ovat hammasharja ja fluorihammastahna. Ikäihmiselle voi suositella sähköhammasharjaa, sillä sen tukevasta varresta saa hyvän otteen, ja se myös puhdistaa nopeasti ja tehokkaasti. Lisäksi tarvitaan välineitä hammasvälien, implanttien sekä proteesien puhdistamiseen (ks. «Erilaisten hammasproteesien puhdistaminen»1 ja «Implanttihampaiden, -sillan ja -proteesin puhdistaminen»2). Suun terveydenhuollon henkilökunta antaa henkilökohtaista opastusta niiden valinnassa.

Hampaat pestään aamuin illoin (ks. «Hampaiden puhdistaminen»5 ja «Hampaiden välipintojen puhdistus»6). Hammasproteesit puhdistetaan päivittäin, mieluiten erityisellä proteesiharjalla (ks. «Erilaisten hammasproteesien puhdistaminen»1). Apuna voi käyttää proteesinpuhdistusainetta, astianpesuainetta tai nestemäistä saippuaa.

Suositeltavaa on ottaa proteesit pois suusta yön ajaksi. Huolellisen puhdistuksen jälkeen niitä voidaan säilyttää kuivana pienessä rasiassa. Koska proteesi voi kuivassa muuttaa muotoa ja tulla huokoiseksi, uuden ohjeen mukaan proteesia suositellaan säilyttämään avoimessa rasiassa, jossa on hiukan puhdasta vettä.

Jos suussa on osaproteesi, on reikiintymisen (ks. «Karies (hampaan reikiintyminen)»7) ehkäisemiseksi vieressä olevien omien hampaiden puhdistaminen erityisen tärkeää. Myös kieli puhdistetaan sen pintaan kertyneestä pahaa hajua aiheuttavasta peitteestä (ks. «Kielen puhdistus»8).