Etusivu » Juurihoito

Juurihoito

Terve suu
10.6.2015
Sisko Honkala

Kun karies etenee hampaan ytimeen (ks. «Karies (hampaan reikiintyminen)»1), ydin tulehtuu tai kuolee. Tällöin usein myös hampaan juurenkärjessä on tulehduspesäke, joka voi joissakin tapauksissa levitä ympäröivään leukaluuhun. Juurenpäässä oleva tulehdus voi olla myös seurausta vakavasta ientulehduksesta.

Hampaan säilyttämiseksi tulehdus on hoidattava juurihoitamalla hammas. Joskus tulehduksen hallintaan hammaslääkäri voi joutua määräämään lisäksi antibioottikuurin. Hammas saatetaan joutua juurihoitamaan myös hammastapaturmien (ks. «Hammastapaturmat»2) yhteydessä, jos kruunun murtumalinja yltää hampaan ytimeen.

Tulehdus hampaan ytimessä, juuren päässä tai leukaluussa voi aiheuttaa eriasteista kipua hampaassa ja sitä ympäröivissä kudoksissa. Aina tulehdus ei kuitenkaan aiheuta oireita.

Valmistelut

Hampaasta otetaan ensin röntgenkuva tulehduksen laajuuden arvioimiseksi. Jos hampaan ydin ei ole kokonaan kuollut (reagoi ärsykkeisiin), hammas puudutetaan ennen juurihoidon aloittamista.

Sitten poistetaan karies ja mahdolliset rikkinäiset hammaspaikat. Sen jälkeen asennetaan juurihoidettavan hampaan ympärille metallikiinnikkeiden avulla Kofferdam-kumi (kuva «Juurikanavien puhdistus juurikanavaneuloilla»1), joka estää syljen pääsyn juurihoidon aikana hampaan ytimeen ja mahdollistaa juurikanavien desinfioinnin. Kofferdamin asettamisen jälkeen etsitään juurikanavien suut. Juurikanavien määrä riippuu hampaan juurien lukumäärästä (kuva «Hampaan ja sitä ympäröivän kiinnityskudoksen rakenne»2).

Juurikanavan käsittely

Juurihoidossa juurikanavat puhdistetaan bakteereista mekaanisesti juurikanavaneuloilla (kuva «Juurikanavien puhdistus juurikanavaneuloilla»1) käsin tai koneellisesti. Samanaikaisesti juurikanavaa huuhdellaan ja desinfioidaan eri liuoksilla, jotta juurikanavat saadaan täysin bakteerittomaksi. Jos juurikanavia ei saada puhdistettua kokonaan yhdellä hoitokerralla, laitetaan juurikanavaan bakteereja tappavaa lääkeainetta ja päälle väliaikainen paikka. Joskus juurikanavan paikallinen lääkekäsittely joudutaan uusimaan ja juuren täyttö siirtyy myöhemmäksi.

Kun juurikanavat ovat valmiit täytettäviksi, hampaasta otetaan röntgenkuva juurikanavaneulan ollessa hampaan sisällä (kuva «Juurikanavien pituuden määrittäminen»3). Näin määritetään juuritäytteen tarkka pituus. Lopuksi juurikanavat täytetään juuritäytteellä (kuva «Juurikanavan täytön tarkistus»4), jotta bakteerit eivät pääse uudelleen kanaviin suun tai hampaan juuren kärjen kautta.

Paikkaus

Kun juuritäyte on valmis, hammas paikataan tiiviisti pitkäkestoisella paikka-aineella (ks. «Hampaiden paikkaaminen»3). Tulehduksen paranemisen arvioimiseksi juurihoidetusta hampaasta otetaan röntgenkuvia seuraavien hammaslääkärikäyntien yhteydessä. Jos paikka juurihoidetussa hampaassa lohkeaa, on syytä varata aika hammaslääkäriltä paikan uusimiseksi.

Aiheeseen liittyvä ohje, ks. Juurihoito «Juurihoito»4.