Etusivu » Hammasimplantit eli keinojuuret

Hammasimplantit eli keinojuuret

Terve suu
10.6.2015
Anne Hiiri

Puuttuvia hampaita on korvattu implanteilla eli keinojuurilla jo vuosikymmenten ajan. Keinojuurella voidaan korvata yksittäinen hammas tai useampia hampaita. Tällöin viereisiä, joskus jopa terveitä hampaita ei tarvitse hioa pilareiksi kuten siltaproteeseissa (kuva «Siltaproteesi»1). Myös hampaattoman leuan kokoproteesi voidaan korvata keinojuurikantoisella sillalla (kuva «Implanttikisko»2) tai proteesi voidaan kiinnittää tanakasti keinojuuriin sopivilla neppareilla (kuva «Nepparikiinnitteisen proteesin kiinnityskohtien puhdistaminen»3).

Hoidon edellytykset

Hammasimplanttihoidon edellytyksenä on riittävä luun määrä hampaattomalla alueella. Jos alueella ei ole riittävästi omaa luuta, voidaan sitä lisätä käyttämällä luun lisäämiseksi keinoaineita tai luusiirteitä.

Implanttihoidon onnistumiseksi yleisterveyden on oltava riittävän hyvä (ks. «Hampaan poisto ja muut suukirurgiset toimenpiteet»1) ja esimerkiksi huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes (ks. «Diabetes ja suun terveys»2) tai tupakointi (ks. «Tupakoinnin vaikutukset suun terveyteen»3) voivat estää hoidon toteuttamisen.

Hoidon toteutus

Itse implantti eli keinojuuri porataan leukaluuhun kiinni ja sen annetaan luutua kunnolla muutaman kuukauden ajan (kuva «Keinojuuren eli implantin asennus»4). Sen jälkeen keinojuuren päälle rakennetaan hammas tai irrotettavat proteesit (ks. «Irrotettavat osa- ja kokoproteesit»4). Vanhoja proteeseja voi käyttää siihen asti, kunnes implantit tai uudet proteesit ovat valmiit.