Etusivu » Hammaskruunut ja siltaproteesit

Hammaskruunut ja siltaproteesit

Terve suu
10.6.2015
Anne Hiiri

Hammaskruunulla korvataan vahingoittunut hampaan terä. Jos hammaskaaresta puuttuu hampaita, ne voidaan korvata siltaproteesilla. Hammaskruunut ja sillat ovat rakenteeltaan vahvoja ja vastaavat ulkonäöltään luonnollisia hampaita.

Hammaskruunu

Kruunuhoidon aluksi hammas hiotaan pilariksi, jonka päälle hammaskruunu kiinnitetään pysyvästi (kuva «Hammaskruunu»1). Jos hammas on juurihoidettu, kruunu voidaan kiinnittää nastan avulla hampaan juurikanavaan (kuva «Nastan avulla juurikanavaan kiinnitetty hammaskruunu»2).

Siltaproteesi

Jos hammaskaaresta puuttuu hampaita, ne voidaan korvata siltaproteesilla (kuva «Siltaproteesi»3). Se koostuu tukihampaisiin tehdyistä kruunuista ja niihin kiinnitetystä väliosasta, joka korvaa puuttuvan hampaan. Tätä sanotaan kolmen hampaan sillaksi. Jos hampaita puuttuu enemmän, tarvitaan tuki- ja välihampaita enemmän.

Sillan hinta määräytyy tuki- ja välihampaiden lukumäärän mukaan. Paikalleen kiinnitettynä silta toimii kuin omat hampaat, eikä sitä voi irrottaa.

Hoito-ohjeet

Kruunujen ja siltojen runko-osan materiaalina käytetään metalliseoksia ja päällimmäinen osa on usein posliinia. Hyvin tehtynä kruunut ja sillat ovat kestäviä, kunhan tukihampaat pysyvät ehjinä ja terveinä. Kruunun ja tukihampaan saumakohta tuleekin pitää puhtaana, ettei hampaan kaulaosa reikiinny ja hampaan viereinen ien tulehdu.

Päivittäisen hampaiden harjauksen lisäksi siltojen väliosan puhdistukseen käytetään siihen tarkoitettuja erikoishammaslankoja tai väliharjoja (ks. «Implanttihampaiden, -sillan ja -proteesin puhdistaminen»1).