Etusivu » Hampaan siirtyminen tai irtoaminen

Hampaan siirtyminen tai irtoaminen

Terve suu
10.6.2015
Anne Hiiri

Tapaturman yhteydessä hammas voi siirtyä paikoiltaan tai irrota kokonaan. Tällöin on tärkeää ottaa nopeasti yhteyttä suun terveydenhoidon vastaanottoon. Hampaan laittaminen paikoilleen onnistuu vain lyhyen ajan tapaturman jälkeen. Mikäli irronnut hammas on maitohammas, sitä ei kiinnitetä takaisin paikoilleen.

Hampaan ja hampaan osan kuljettaminen

Irronnut hammas kannattaa ottaa talteen ja säilyttää sitä matkalla hammashoitolaan kosteana maidossa, vedessä tai suussa kielen alla. Myös murtuneet hammaspalat tulee kuljettaa kosteina vastaanotolle. Hampaan kuljettaminen kuivana kankaaseen tai paperiin käärittynä on pahinta hampaan paikoilleen laittamisen kannalta.

Hampaan kiinnitys ja tulehdusten ehkäisy

Hammaslääkäri asettaa paikoiltaan siirtyneen tai irronneen hampaan paikoilleen ja purentaan sopivaksi. Hammas kiskotetaan kiinni viereisiin hampaisiin 2–3 viikon ajaksi, jonka aikana hammas ehtii kiinnittyä uudelleen hammaskuoppaan. Hoidon alkaessa annetaan antibioottikuuri alueen tulehduksen ehkäisemiseksi.

Kun paikoiltaan siirtynyt tai irronnut hammas on kiinnitetty paikoilleen, potilaan tulee huolehtia hyvästä suuhygieniasta ja huuhdella suutaan antiseptisellä suuhuuhteella 5–7 päivän ajan. Tarvittaessa voi ottaa kipulääkkeitä ohjeiden mukaan.

Seuranta

Paikoiltaan siirtynyttä ja irronnutta hammasta seurataan hoidon jälkeen mahdollisten komplikaatioiden vuoksi (ks. «Hammastapaturmat»1). Koska sisäänpainunut maitohammas voi vaurioittaa sen alta puhkeavaa pysyvää hammasta, seurataan myös pysyvää hammasta tarkastuskäyntien aikana.