Etusivu » Sydänläppätulehduksen (endokardiitin) ehkäiseminen suun toimenpiteissä

Sydänläppätulehduksen (endokardiitin) ehkäiseminen suun toimenpiteissä

Terve suu
10.6.2015
Sisko Honkala

Tulehduksellinen endokardiitti on mikrobien aiheuttama sydämen sisäkalvon tulehdus, joka yleensä sijaitsee sydänläppärakenteissa. Endokardiitin syntyä edeltää bakteremia eli bakteerien esiintyminen veressä.

Antibioottiestolääkitys suun terveydenhoitotoimenpiteiden yhteydessä

Suun terveydenhoitotoimenpiteet, joissa verenvuoto on mahdollinen, voivat aiheuttaa suussa olevien bakteerien pääsyn vereen ja sitä kautta sydänlihakseen. Tällaisissa toimenpiteissä tarvitaan antibioottilääkitystä endokardiitin eli sydämen sisäkalvon tulehduksen estämiseksi henkilöille, joilla on jokin seuraavista sydänsairauksista: synnynnäiset sydänviat (myös kirurgisesti korjatut), hankinnainen läppävika (esim. reumakuumeen jälkitila tai selkärankareumaan liittyvä), mitraaliläpän siirtyminen (prolapsi) ja siitä aiheutunut vuoto, sydämen tekoläppä, aiemmin sairastettu endokardiitti sekä sydän- ja keuhkonsiirron jälkitila. Antibioottiestolääkitys tarvitaan myös, jos käytössä on immunosuppressiivinen hoito maksan- tai munuaisensiirron jälkeen.

Henkilöt, joille on asennettu tekonivel, verisuoniproteesi tai likvorisuntti, tarvitsevat suun hoitotoimenpiteiden yhteydessä antibioottisuojan kuusi kuukautta leikkauksen jälkeen.

Endokardiittiprofylaksi (antibioottihoito) on aiheellinen ennen sellaista toimenpidettä, jossa suun limakalvo rikotaan ja jossa bakteremia eli bakteerien leviäminen verenkiertoon on mahdollinen tai todennäköinen. Taulukossa « Endokardiitin ehkäisyssä käytettävät antibioottivaihtoehdot.»1 esitetään vaihtoehdot endokardiittiprofylaksille. Kaikki hampaisiin ja ikeniin kohdistuvat toimenpiteet, joihin liittyy verenvuotoa, kuten hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemä hammaskiven poisto syventyneistä ientaskuista, märkäpesäkkeen kirurginen avaus, hampaan poisto tms., vaativat estolääkityksen. Potilaiden tulee aina kertoa hammaslääkärillä tai suuhygienistillä käynnin yhteydessä mahdollisista sairauksistaan, lääkehoidostaan ja mahdollisista lääkeyliherkkyyksistään (esim. penisilliini).

Suun terveydenhoitotoimenpiteet, joissa ei synny verenvuotoa (esim. suuonteloon tehty puudutus, vähäinen hampaan paikkaaminen, juurihoito tai hammasproteesin sovitus), eivät vaadi antibioottiestolääkitystä.

Taulukko 1. Endokardiitin ehkäisyssä käytettävät antibioottivaihtoehdot.
Suun kautta otettavat (tunti ennen toimenpidettä)Amoksisilliini 2 g
Roksitromysiini 300 mg tai klindamysiini 600 mg (penisilliinille allergisille)
Suoneen annettavat (yhden tunnin aikana ennen toimenpidettä)Ampisilliini 2 g
Vankomysiini 0,5 g (penisilliinille allergisille)