Etusivu » Suun omahoito

Suun omahoito

Terve suu
19.12.2019
Kaarina Sirviö

Miksi omahoito on tärkeää?

Suun sairaudet poikkeavat monista sairauksista siinä, että ne ovat valtaosaltaan itse ehkäistävissä. Itse itselle, läheiselle tai hoidossa olevalle tehdyt suun hoitotoimenpiteet ovat tärkeitä jokapäiväisiä asioita, joita ei voi siirtää ulkopuolisten suun terveydenhoidon ammattilaisten tehtäväksi. Suun terveyttä ylläpitävien tapojen ja tottumusten omaksuminen jo lapsuudessa mahdollistaa suun ja hampaiden terveenä säilymisen ja niiden hyvän toimintakyvyn koko elämän ajan.

Suun omahoito on tärkeää kaikenikäisille. Heti lapsen syntymästä lähtien vanhempien vastuulla on luoda lapsen suun terveydelle suotuisat olosuhteet ja vastata lapsen suun omahoidosta (kuva «Vanhemmat ja lapsen suun terveys»1). Kun lapsi omaksuu jo pienenä omahoidon hyvät tottumukset ja tavat, on hänen helppo itse jatkaa niitä.

Jokaisen suu, iästä riippumatta, tarvitsee päivittäistä puhdistamista (ks. «Hampaiden puhdistaminen»1, «Hampaiden välipintojen puhdistus»2 ja «Kielen puhdistus»3). Sitä tarvitaan, vaikka omat hampaat on menetetty (ks. «Hampaattoman suun hoito»4) tai suussa on kruunuja tai proteesit (ks. «Erilaisten hammasproteesien puhdistaminen»5 ja «Implanttihampaiden, -sillan ja -proteesin puhdistaminen»6). Päivittäinen ruokailu ja aterioiden ajoitukset vaikuttavat merkitsevästi suun terveyteen (ks. «Ravinto ja suun terveys»7 ja «Suun terveys ja syömistottumukset»8). Suun omahoitoa on myös muiden tekemä hoito, esimerkiksi suun puhdistus silloin, kun sen tekee omainen tai hoitohenkilöstö.

Mitkä ovat suun omahoidon perusasiat?

Suun omahoidossa on tärkeää suun säännöllinen ja huolellinen puhdistus, hampaiden harjaus kahdesti päivässä fluorihammastahnaa käyttäen sekä suun terveyttä tukeva monipuolinen ruokavalio. Tärkeää on välttää usein toistuvaa syömistä ja juomista, etenkin sokeristen ja happamien tuotteiden nauttimista. Sylki korjaa alkavia vaurioita silloin, kun syömisessä ja juomisessa on taukoa muutaman tunnin ajan. Suun omahoidon perusasiat esitetään taulukossa «Suun omahoidon perusasiat.»1.

Tarkempia henkilökohtaisia ohjeita saa suun terveydenhuollon vastaanotolla suun tarkastusten tai tutkimusten perusteella.

Taulukko 1. Suun omahoidon perusasiat.
Suun puhdistusPuhdista aamuin illoin kaikki hampaat joka puolelta, ks. myös «Hampaiden puhdistaminen»1.
Puhdista hampaiden välit päivittäin ja kieli tarpeen mukaan, ks. myös «Hampaiden välipintojen puhdistus»2 ja «Kielen puhdistus»3.
Puhdista hammasproteesit päivittäin, ks. «Erilaisten hammasproteesien puhdistaminen»5.
Aloita lapsen hampaiden puhdistus ensimmäisen hampaan puhjettua. Puhdista lapsen hampaat kaksi kertaa päivässä, ks. «Alle kouluikäisen suuhygienia»9.
Fluorin käyttöKäytä fluorihammastahnaa hampaiden harjaukseen aamuin illoin, ks. «Fluori»10.
Aloita lapsella fluorihammastahnan käyttö, kun lapsen maitohampaat alkavat puhjeta. Alle 3-vuotiailla fluorihammastahnaa käytetään vain kerran päivässä, ks. «Fluorin käyttö lapsella»11.
RuokailuSyö monipuolista, myös pureskeltavaa sisältävää ruokaa ateria-aikoina 4–6 kertaa päivässä, ks. «Ravinto ja suun terveys»7.
Käytä aterioiden välillä janojuomaksi vettä, ks. «Juomat ja suun terveys»12.
Ksylitoli ja muu makeaKäytä ksylitolia heti aterioiden jälkeen 3–5 kertaa päivässä, ks. «Ksylitoli»13.
Ksylitolin päiväannos on 5 g. Pienillä lapsilla kannattaa käyttö aloittaa pienemmällä annoksella, koska aluksi runsas käyttö voi aiheuttaa vatsavaivoja, ks. «Ksylitoli»13.
Nauti muuta makeaa vain satunnaisesti ja silloinkin aterioiden yhteydessä, ks. «Ravinnon sokerit ja suun terveys»14.
Suun tarkastuksetKäy säännöllisin, kanssasi sovituin välein suun tarkastuksissa, ks. «Suun terveystarkastus»15 ja «Suun tutkimukset»16.
Tarkistuta myös hammasproteesit ja niiden istuvuus sekä suun limakalvot, ks. «Irrotettavat osa- ja kokoproteesit»17.