Etusivu » Alilämpö

Alilämpö

Lääkärikirja Duodecim
19.1.2018
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Ihmisen normaalilämpötila on keskimäärin 37 °C, mutta se voi vaihdella välillä 35,8–37,8 °C. Lämpö vaihtelee eri vuorokaudenaikoina noin 0,5 astetta. Se on alimmillaan aikaisin aamulla ja korkeimmillaan iltapäivällä klo 16–18:n tienoilla. Naisilla kehon lämpö vaihtelee noin 0,5 astetta kuukautiskierron mukaan; korkeimmillaan lämpö on kuukautiskierron keskivaiheella, kun munasolu irtoaa.

Käsite hypotermia eli vaarallisesti liian alhainen kehon lämpötila liittyy tilanteeseen, jossa ihminen on ollut pitkään kylmässä ja sen vuoksi ruumiinlämpö reilusti laskee (ks. «Hypotermia (ruumiinlämmön lasku)»1). Normaalioloissa esiintyvää alilämpöä ei lääketiede tunne lainkaan.

Jos lämpö on tavallista matalampi, yleensä syynä ovat mittausolosuhteet. Kainalolämpö on 0,6 astetta alhaisempi kuin tarkempi peräsuolesta tai suusta mitattu lämpötila. Ero voi olla suurempi, jos kainalo on hikinen tai mittari ei laihuuden tai muun syyn vuoksi ole tiiviisti kainalossa.

Alilämpöä tavataan vaikeassa kilpirauhasen vajaatoiminnassa (ks. «Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi)»2) ja pitkälle edenneessä anoreksiassa (ks. «Laihuushäiriö (anoreksia nervosa)»3), joissa kummassakin ihmisen perusaineenvaihdunta hidastuu. Näihin tiloihin liittyy aina samanaikaisia muita oireita, jotka ohjaavat menemään lääkäriin.

Jos tavallista alhaisempi lämpötila on todettu moitteettomalla mittauksella, terveeksi itsensä tuntevan ihmisen ei pelkästään sen vuoksi tarvitse hakeutua lääkäriin. Hoitoon hakeutumisen määräävät mahdolliset muut samanaikaiset oireet.

Lisää tietoa aiheesta: ks. «Hypotermia (ruumiinlämmön lasku)»1.