Etusivu » Trombosyytit (B-Tromb)

Trombosyytit (B-Tromb)

Laboratoriotutkimusten tulkinta
30.8.2016
Seija Eskelinen

Verihiutaleet eli trombosyytit osallistuvat veren hyytymistapahtumaan. Silloin kun niitä on liian vähän (trombosytopenia), ilmenee tavallista helpommin verenvuotoa nenästä ja muualtakin «Trombosytopenia (vähän verihiutaleita)»2. Onneksi luonto pelaa varman päälle. Trombosyyttejä on elimistössä normaalisti paljon enemmän kuin välttämättä tarvitaan, minkä vuoksi kohtuullinen määrän pieneneminen ei vielä johda vuotovaaraan. Jos arvo on 50–100:n tienoilla, vuotoja ei tarvitse pelätä, mutta tällöin on kyllä syytä selvittää trombosytopenian syy.

Trombosyytit voivat vähentyä monista syistä. Monet lääkkeet voivat vaikuttaa trombosyyttitasoon. Määrä voi vähentyä maksasairauksissa, ja rankka alkoholin käyttö voi pudottaa arvon alle 100:n, sillä alkoholi häiritsee solujen tuotantoa luuytimessä. Trombosyyttejä vastaan syntyy joskus vasta-aineita, jotka hajottavat veressä kiertävät verihiutaleet. Lisäksi on lukuisa joukko harvinaisia luuytimen sairauksia, joissa trombosyyttien määrä voi pienentyä.

Joillakin potilailla trombosyytit voivat muodostaa kasoja. Siitä ei ole potilaalle haittaa. Näitä kasoja automaattilaskurit eivät tunnista, ja siksi tulos voi olla virheellinen. Tämän vuoksi matalat lukemat tarkistetaan varmuuden vuoksi vielä mikroskooppilaskennalla.

Trombosyyttien määrä voi hieman kasvaa monissa tilanteissa ilman, että kyseessä on varsinainen verisairaus. Määrä voi olla lisääntynyt muun muassa äkillisten verenvuotojen yhteydessä, kuten leikkauksen tai synnytyksen jälkeen, tulehdustautia sairastaessa ja raudanpuuteanemiassa.

Jos arvo on jatkuvasti yli 600 (trombosytoosi), se saattaa merkitä luuytimen sairautta «Trombosytoosi (liikaa verihiutaleita)»3. Kun trombosyyttejä on huomattavasti liikaa, veritulppien vaara suurenee.