Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Dostinex

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Dostinex

Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

kabergoliini

Käyttötarkoitus

Maidon erittymisen estäminen silloin, kun tähän on lääketieteellisiä syitä. Prolaktiini -nimisen hormonin liikatuotannosta johtuvien oireiden estäminen.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit otetaan ruokailun yhteydessä vesilasillisen kera. Tabletit voidaan puolittaa.

Vaikutustapa

Lääke hillitsee sen hormonin toimintaa, joka säätelee äidinmaidon erittymistä. Se saattaa myös irrottaa munasolun tilanteissa, joissa kuukautiset ovat jääneet pois.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, huimaus, erilaiset vatsavaivat, voimattomuus ja eräät sydänongelmat. Joskus voi esiintyä mielialan vaihteluita, kuumia aaltoja tai rintakipuja.

Verenpaine saattaa madaltua joidenkin päivien kuluttua lääkeannoksen ottamisesta. Tästä ei kuitenkaan yleensä aiheudu oireita, mutta tarkkaavaisuus nopeutta ja tarkkuutta vaativissa tehtävissä saattaa heiketä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käyttämisen raskauden aikana tapaus kerrallaan.

Säilytys

Alle 25 °C.

Ulkonäkö

Valkoinen, jakouurteellinen, soikea tabletti. Toiselle puolelle on painettu “P” ja “U” ja toiselle puolelle “700”. Lyhyt uurre keskellä tablettia.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2