Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Doximycin

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Doximycin

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

doksisykliini

Käyttötarkoitus

Doksisykliiniä käytetään monenlaisiin, pääasiassa bakteerien aiheuttamiin tulehduksiin. Tavallisimmin niitä esiintyy poskionteloissa, keuhkoputkissa tai muualla hengitysteissä, iholla (mm. akne) sekä muuallakin elimistössä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä hoidon alkaessa otetaan kaksi tablettia ja sen jälkeen yksi tabletti vuorokaudessa. Doksisykliiniä ei tule antaa alle 8-vuotiaille, koska se voi haitata hampaiden ja luuston kehitystä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti otetaan mieluimmin aterian yhteydessä runsaan nestemäärän, mutta ei maidon kera. Lääkeannos tulee niellä istuen tai seisten, ettei se tarttuisi ruokatorveen, eikä ottamisen jälkeen saa puoleen tuntiin mennä makuuasentoon. Rautaa, alumiinia tai magnesiumia sisältävät lääkkeet, kuten mahahappoa neutraloivat antasidit ja sukralfaatti, voivat haitata lääkkeen imeytymistä, minkä vuoksi niiden ja doksisykliinin ottamisella on pidettävä vähintään kolmen tunnin väli.

Vaikutustapa

Doksisykliini kuuluu tetrasykliiniantibiootteihin. Doksisykliini estää bakteereiden lisääntymistä ja auttaa siten elimistöä selviytymään haitallisen mikrobin aiheuttamasta tulehduksesta. Lääke tehoaa parhaiten, kun sitä on elimistössä tarpeeksi suuria määriä ja riittävän pitkään. Tämän vuoksi kuuri kannattaa ottaa loppuun ja noudattaa annostusohjetta muutoinkin tarkkaan.

Haittavaikutukset

Yleisimmä haittavaikutukset ovat ruoansulatuskanavan oireet, kuten pahoinvointi, oksentelu tai ripuli.

Doksisykliini voi herkistää ihon auringonvalolle, joten iho kannattaa suojata auringolta hoidon aikana tavallista paremmin, ja solariumia on syytä karttaa.

Raskaus ja imetys

Doksisykliiniä ei tule käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Tabletit: säilytä huoneenlämmössä (15-25 °C). Injektioneste: säilytä jääkaapissa (2-8 °C).

Ulkonäkö

Tabletit: keltainen tai vihertävänkeltainen tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen tabletti, 100 mg tabl. halk. n. 9 mm, 150 mg tabl. halk. n. 10 mm.

Injektioneste: kirkas, keltainen tai kellanruskea neste.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1 11.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2