Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Diasectral

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Diasectral

Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

asebutololi

Käyttötarkoitus

Diasectral on verenpainelääke, jota käytetään myös ehkäisemään sydänlihaksen niukasta hapensaannista johtuvaa puristavaa rintakipua eli angina pectorista. Lisäksi se tasoittaa sydämen epätasaista ja liian nopeaa rytmiä. Se soveltuu myös sydäninfarktin jälkihoitoon vähentämään uuden infarktin ja äkkikuoleman vaaraa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkitystä ei pitäisi lopettaa äkillisesti, koska tämä voi pahentaa sairauden oireita.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera joko tyhjään vatsaan tai aterian yhteydessä. Päivän ainoa tai ensimmäinen lääkeannos otetaan aamuisin.

Vaikutustapa

Asebutololi hillitsee adrenaliinin ja sen sukulaisaineiden vaikutuksia erityisesti sydämeen. Lääkkeen vaikutuksesta sydämen lyöntitiheys hidastuu ja sen työmäärä samalla vähenee. Tällöin verenpaine alenee ja sydämen epäsäännöllinen rytmi voi palautua normaaliksi.

Haittavaikutukset

Valmisteen tavallisin haittavaikutus on väsymys, jota voi ilmetä etenkin hoidon alkuvaiheessa. Muita tavallisimpia ovat mm. huimaus, raukeus, päänsärky ja erilaiset vatsaoireet, kuten pahoinvointi ja ruoansulatushäiriöt. Joskus ilmenee raajojen kylmyyttä.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttöä raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana tavallisesti vältetään. Käytöstä myöhemmin raskauden aikana sekä imetyksen aikana on neuvoteltava lääkärin kanssa.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Tabl. 200 mg: valkoinen, pyöreä, Ø 9,5 mm ± 0,5 mm, kaksoiskupera, kalvopäällysteinen, jakouurteellinen, päällä merkintä ACB 200.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2