Tiivisliitosproteiinit ja syöpään liittyvät fibroblastit ameloblastoomassa, ameloblastisessa karsinoomassa ja kielisyövässä
 
julkaistu 25.01.2010/Väitöskirjat
 
Kielisyöpä on yleisin suusyöpätyyppi. Hoitomuotojen edistymisestä huolimatta yhä jopa puolet siihen sairastuneista kuolee. Niistäkin potilaista, joiden syöpä löydetään alkuvaiheessa, jopa 20 prosenttia kuolee taudin aiheuttamiin komplikaatioihin. Ameloblastooma on yleisin hammasperäinen kasvain. Se voi olla hyvän- tai pahanlaatuinen. Hyvänlaatuinen ameloblastooma kasvaa paikallisesti aggressiivisesti tuhoten laajasti leukaluuta. Pahanlaatuinen ameloblastooma lähettää etäpesäkkeitä johtaen usein potilaan kuolemaan. Toistaiseksi ei ole olemassa hyviä merkkiaineita, joiden avulla voitaisiin luotettavasti laatia kielisyöpäpotilaan ennuste tai erottaa hyvän- ja pahanlaatuinen ameloblastooma toisistaan.

Tiivisliitosproteiinit kiinnittävät normaaleja pintakerroksen epiteelisoluja toisiinsa ja rajoittavat molekyylien liikkumista solujen välillä. Syövässä tiivisliitosproteiinien esiintymisessä on havaittu muutoksia. Myofibroblastit ovat sidekudossoluja, joita esiintyy muun muassa verisuonten ympärillä. Tietyissä syövissä niitä esiintyy myös kasvainsolukon ympärillä (cancer-associated fibroblast, CAF). Tämä väitöskirja tarkastelee tiivisliitosproteiinien ja CAF:ien soveltuvuutta ennustettaessa edellä mainittujen kasvainten käyttäytymistä.

Väitöskirjan tulosten mukaan tiivisliitosproteiini klaudiini 7:n poikkeava määrä ja CAF:ien lisääntynyt määrä liittyvät kielisyöpäpotilaan huonoon ennusteeseen. Niiden määrittämistä voidaan käyttää lisänä ennustettaessa kielisyövän käyttäytymistä. Ameloblastoomassa CAF:ien kaltaisia soluja löydettiin kasvainkudoksesta vain pahanlaatuisessa kasvainmuodossa. CAF:ien tutkiminen voi helpottaa ameloblastooman pahanlaatuisen muodon erottamista hyvänlaatuisesta kasvaimesta.

Ibrahim O. Bellon väitöskirja, Tight junction proteins and cancer-associated fibroblasts in ameloblastoma, ameloblastic carcinoma and mobile tongue cancer (Tiivisliitosproteiinit ja syöpään liittyvät fibroblastit ameloblastoomassa, ameloblastisessa karsinoomassa ja kielisyövässä), tarkastettiin 22.1. Oulun yliopistossa.