Kalanmaksaöljy pienentää lapsen diabetesvaaraa
 
julkaistu 17.12.2003/Uutispalvelu
 
Kalanmaksaöljyn nauttiminen ensimmäisen elinvuoden aikana saattaa pienentää lapsen riskiä sairastua nuoruusiän eli tyypin 1 diabetekseen. Tämä käy ilmi tuoreesta norjalaistutkimuksesta, johon osallistui 545 diabeetikkolasta ja 1668 tervettä verrokkia. Tutkimuksessa kartoitettiin miten lapsen ensimmäisen elinvuoden tai äidin raskauden aikana nauttimat D-vitamiinilisät ja kalanmaksaöljy vaikuttivat lapsen diabetesvaaraan. Tutkijat havaitsivat, että kalanmaksaöljyä saaneiden lasten riski sairastua diabetekseen oli 26 prosenttia muiden riskiä pienempi. D-vitamiinilisien ja äidin raskauden aikana nauttiman kalanmaksaöljyn ei todettu alentavan diabeteksen vaaraa. Tutkijat arvelevat kalanmaksaöljyn suojavaikutuksen johtuvan siinä olevista pitkäketjuisista n-3-rasvahapoista, jotka vaikuttavat mm. tulehdusta hillitsevästi.

Tutkimuksessa perheet vastasivat kalanmaksaöljyn ja D-vitamiinin käyttöä kartoittavaan kyselyyn.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2003;78:1128-34)
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/78/6/1128

Kalanmaksaöljy on runsaasti A- ja D-vitamiinia sisältävä, tavallisesti turskan maksasta tehty öljyvalmiste. Kalanmaksaöljyä on käytetty pitkään Suomessa A- ja D-vitamiinien puutteen ehkäisyyn ja hoitoon.
 
Lähde