Äitiyspakkauksen suosio pysyy
 
julkaistu 09.09.2005/KELA
 
Kela toimitti viime vuonna yhteensä 40 500 äitiyspakkausta.

Oikeus äitiysavustukseen on Suomessa asuvalla äidillä, jonka raskaus on kestänyt 154 päivää ja joka on käynyt terveystarkastuksessa ennen neljännen raskauskuukauden päättymistä. Äiti voi valita joko 140 euron verottoman rahasumman tai äitiyspakkauksen, joka sisältää lapsenhoitotarvikkeita.

Äitiysavustuksen ja äitiyspakkauksen historia alkaa vuodesta 1937. Kelan hoidettavaksi äitiysavustus tuli 1994. Sitä ennen äitiyspakkauksen välittämisestä huolehtivat sosiaalihallitus (nykyinen Stakes) ja Valtion hankintakeskus.

Viime vuonna Kela myönsi 57 400 äitiysavustusta, joista 70,6 prosenttia otettiin äitiyspakkauksena. Tilastojen valossa näyttäisi siltä, että pakkauksen suosio on viime vuosina hieman hiipunut rahalliseen avustukseen verrattuna. Vielä vuonna 2000 peräti 78,5 prosenttia perheistä otti avustuksen pakkauksena. Tilastollinen lasku selittyy kuitenkin monikko- ja adoptioperheitä koskevilla uudistuksilla.

1.3.2003 alkaen äitiysavustus on myönnetty monikkoperheille korotettuna niin, että kaksosista saa kolme äitiysavustusta ja kolmosista kuusi avustusta. Perheet voivat valita haluamansa äitiyspakkausten ja raha-avustusten yhdistelmän. Uudistus on lisännyt rahallisten avustusten osuutta tilastoissa.

Adoptioperheille äitiysavustus maksettiin aluksi vain alle yksivuotiaana adoptoiduista lapsista. 1.3.2001 alkaen avustus on myönnetty kaikista alle kahdeksantoistavuotiaana adoptoiduista lapsista. Adoptioperheet valitsevat lähes aina rahallisen avustuksen.

Mielipiteitä tutkitaan

Ensimmäistä lastaan odottavista perheistä melkein kaikki (96 % vuonna 2003) valitsi perinteisen äitiyspakkauksen. Kelan tekemä kysely osoittaa, että äitiyspakkaus arvostetaan korkealle ja sen sisältöön ollaan erittäin tyytyväisiä.

Kela tutkii säännöllisesti äitiyspakkauksen saaneiden perheiden mielipiteitä pakkauksesta. Lisäksi perheet voivat antaa asiakaspalautetta pakkauksesta ja sen tuotteista Kelan Internet-sivuilla. Kiitoksia, moitteita ja kehittämisehdotuksia kertyykin vuosittain runsaasti.

Äitiyspakkauksen voi myös maksaa itse, jos äidillä ei ole siihen oikeutta. Esim. monet ulkomaille muuttaneet perheet, jotka eivät enää kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin, tilaavat ja maksavat pakkauksen itse. Ostettuna pakkaus maksaa 274,15 euroa ja postikulut. 30.3.2004 - 30.3.2005 välisenä aikana Reima Oy välitti 445 maksullista pakkausta.