Tutin imuosa on valmistettu joko luonnonkumista tai silikonista. Silikonitutit ovat kestäviä, niiden pinta ei kerää herkästi mikrobeja, ja ne ovat hyvä vaihtoehto, jos perheessä on luonnonkumiallergiaa. Silikonitutteja suositellaan pikkuvauvoille.

Lapsille, joilla on jo hampaita, suositellaan luonnonkumista valmistettua tuttia. Luonnonkumiset tutit ovat pehmeämpiä ja materiaali on silikonia joustavampaa, joten luonnonkuminen tutti ei mene puremalla rikki yhtä helposti kuin silikonitutti.

Hyvä tutti eli anatominen tutti on muodoltaan litteä ja taipuisa ja muotoutuu lapsen suussa kuin rinnanpää imetyksessä. Jos tutti on kova, paksu ja pallopäinen, pitää se hammasvallit kaukana toisistaan ja aiheuttaa vahinkoa hammaskaarille.

Tutin käyttöaika ja säilytys

Tutin suositeltava käyttöaika on 1–2 kuukautta käyttötiheyden mukaan. On suositeltavaa, että käytössä on useampia tutteja vuorotellen. Tutin pään vetokoe olisi hyvä suorittaa päivittäin, jotta varmistetaan, että imuosa ei ole haurastunut tai irtonainen.

Tutti on syytä vaihtaa, jos imuosassa on hilseilyä ja turpoamista. Lattialle pudonnut tutti huuhdellaan vedellä, eikä sitä viedä kenenkään muun suuhun, jotta lapselle ei siirry haitallisia bakteereja. Pienen vauvan tutti steriloidaan päivittäin keittämällä sitä enintään 5 minuuttia. Imuosasta tulee puristaa sinne mahdollisesti päässyt vesi pois ennen kuin tutti annetaan lapselle. Isomman lapsen tutti pestään huolellisesti päivittäin. Markkinoilla on myös tutteja, jotka voidaan steriloida säilytysrasiassaan mikroaaltouunissa.

Eräät lääkkeet, tuoremehut ja ruoka-aineet voivat turvottaa luonnonkumisen tutin imuosaa, mikä lyhentää sen käyttöikää.

Tutti säilytetään kuivassa, valolta suojatussa paikassa. Kuumuus haurastuttaa tuttia, joten sitä ei kannata jättää auringonpaisteeseen.