Kiusaamista esiintyy lähes joka koulussa. Joka luokassa on arviolta noin 1–2 oppilasta, joita kiusataan tai on kiusattu. Kiusatut oppilaat usein eristäytyvät muista ja heidän itsevarmuutensa laskee merkittävästi. Kiusatuilla on usein myös taipumus satuttaa itseään. Pahimmassa tapauksessa kiusattu voi jopa riistää hengen itseltään.

Tiedän itsekin kokemuksesta, että kiusaaminen on rankka asia, sillä minua on kiusattu ala-asteesta asti. Ja mikä vielä vaikeampaa kuin kiusatuksi tuleminen, on siitä puhuminen.

Aluksi kielsin asian itseltäni ja uskottelin, että koko kiusaamisjuttu on vain mielikuvituksen tuotosta. Vähitellen aloin tajuamaan, että kiusatuksi tuleminen on totta, mutta en uskaltanut puhua siitä, sillä päässäni pyöri vain, mitä muut minusta ajattelisivat. Pikkuhiljaa kiusaamisen jatkumisen myötä aloin ns. hävittämään itseni. Energinen, iloinen ja positiivinen minä alkoi kuihtumaan pois ja minusta oli tulossa hiljainen, ujo ja alakuloinen ja samalla usko itseeni alkoi katoamaan. 

Ala-asteen läpäistyäni ajattelin, että nyt se kaikki loppuisi. Kiusaaminen loppuisi, sillä luokat sekoittuisivat ja ihmiset vaihtuisivat. Olin väärässä. Hetken kaikki oli hyvin, mutta sitten kiusaaminen jatkui vielä pahempana. Olin jo lähes menettänyt toivoni. 

Yhtenä päivänä kuitenkin luokallemme kerrottiin Gutsy Go -viikosta. En silloin tiennyt mistä oli kyse tai mitä silloin tehtäisiin. Meidät jaettiin ryhmiin ja menimme ryhmittäin luokkiin, joissa tutustuimme toisiimme. En tuntenut kaikkia ryhmän jäseniä entuudestaan, mikä vähän jännitti ja jopa pelotti, sillä yleensä ihmisillä oli ennakkoluuloja minusta ja he eivät kuulemansa takia edes halunneet tutustua minuun. Hetki hetkeltä aloin kuitenkin tuntemaan oloni turvallisemmaksi. Minuun ei kohdistunut ilkeitä katseita ja kukaan ei kuiskannut kenellekään, vaan kaikki keskustelivat ja nauroivat yhdessä. Gutsy Go -viikon myötä aloin taas uskaltaa olla oma itseni. Uskalsin keskustella ryhmän kanssa, kertoa omia mielipiteitäni ja aloin taas olla paljon iloisempi ja energisempi, sellainen kuin olin ennen. Tämä viikko sai minut taas löytämään itseni ja muistamaan millainen minä oikeasti olen ja että minä kelpaan omana itsenäni. Kaikkia ei voi miellyttää eikä tarvitsekaan. 

En olisi ikinä uskonut, että yksi viikko voi vaikuttaa elämääni näin paljon. Olen hyvin kiitollinen kaikille, jotka olivat tuolla viikolla mukana. Vaikka kiusaaminen ei ole minunkaan kohdallani vielä loppunut, olen silti paljon onnellisempi kuin aikoihin. Pystyn luottamaan ihmisiin helpommin ja ennen kaikkea luotan itseeni enemmän. Minulla on vielä paljon työstettävää itseni kanssa, mutta nyt minulla on ystäviä ympärilläni auttamassa ja tukemassa minua.

Tahtoisin kaikkien muistavan, että aina on joku, jolle voi puhua, esimerkiksi kaverit, vanhemmat, opettajat, psykologit, kuraattorit jne.

Jos olet aivan pohjalla ja tuntuu siltä, ettei elämässä mikään voisi enää mennä huonommin niin muista, että pohjalta on suunta vain ylöspäin. Aina on myös niitä hyviä asioita, mutta joskus niiden löytämiseen tarvitaan ystävää tai jotakin toista läheistä ja luotettavaa ihmistä. 

Älä ikinä muutu kenenkään takia. Sä riität sellasena kun oot.

"Life isn't about waiting for the storm to pass

It's about learning to dance in the rain"

-Vivian Greene

Jessica

Gutsy Go Kiusaamiskoe -video on Jessican koulun kahdeksasluokkalaisten ideoima ja näyttelemä video, jossa seurataan, puuttuvatko tuntemattomat henkilöt kiusaamiseen.