D-vitamiinilisien on toivottu vahvistavan lihaksia ja parantavan fyysistä toimintakykyä, mutta tuoreen meta-analyysitutkimuksen perusteella niin ei näyttäisi olevan. D-vitamiinilisät saattavat jopa liittyä heikompiin suorituksiin, tulokset vihjaavat.

Tutkimuksessa analysoitiin 54 tutkimusta, joissa D-vitamiinilisiä verrattiin lumevalmisteisiin. Yhteensä aineistot koostuivat 5 700 potilaan tiedoista.

Analyysissa ei löytynyt viitteitä siitä, että D-vitamiinilisät olisivat voimistaneet lihaksia verrattuna lumevalmisteisiin. Päinvastoin tulosten perusteella D-vitamiinilisät saattoivat johtaa heikompiin tuloksiin muun muassa lihasten maksimivoimaa mittaavissa testeissä.

On mahdollista, että D-vitamiinilisät auttavat potilaita, joilla on vaikea D-vitamiinin vajaus, mutta tulokset viittaavat vahvasti siihen, että suurella osalla ihmisistä ne eivät voimista lihaksia. Mahdollisia haittoja koskevat havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Riittävä D-vitamiinin saanti on monella tavoin tärkeää terveydelle, vaikka lihasvaikutuksia sillä ei olisikaan. D-vitamiinin puutos aiheuttaa muun muassa luiden haurastumista ja se on aina korjattava. D-vitamiinia syntyy iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta, mutta sitä saa myös ruoasta kuten kalasta sekä vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista. Varsinkin talvisaikaan D-vitamiinilisät ovat paikallaan.

Tutkimus julkaistiin Journal of Bone and Mineral Research -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(Journal of Bone and Mineral Research 2021;DOI:10.1002/jbmr.4412)

https://doi.org/10.1002/jbmr.4412