Viikoittaisen ruutuajan rajoittaminen kolmeen tuntiin saattaisi tanskalaistutkimuksen mukaan lisätä lasten fyysistä aktiivisuutta. Aikuisilla ei havaita samanlaista vaikutusta.

Tanskalaisten tutkimukseen osallistui 89 perhettä, joista puolelta otettiin älypuhelimet ja muut mobiililaitteet kahdeksi viikoksi ja puolet sai jatkaa laitteidensa käyttöä normaalisti. Kokeen tavoitteena oli vähentää viikoittainen ruutuaika noin kolmeen tuntiin. Liikkumista mitattiin aktiivisuusmittareilla.

Kaksiviikkoisen seurannan aikana ruutuaikaa vähentäneet lapset liikkuivat päivittäin keskimäärin 45 minuuttia enemmän kuin verrokkiryhmäläiset. Muutos oli vielä suurempi viikonloppuisin, jolloin lapset liikkuivat päivässä keskimäärin 73 minuuttia enemmän.

Myös perheiden aikuiset luovuttivat älylaitteensa ja vähensivät ruutuaikaansa, mutta toisin kuin lapset, aikuiset eivät alkaneet liikkua enemmän. Tutkijat pitävät mahdollisena, että aikuiset ovat vähemmän spontaaneja liikuntaharrastuksissaan, joten ruutuajan vähentäminen ei suoraan lisää liikkumista. Vanhempien ruutuajan vähentäminen saattaa kuitenkin toimia esimerkkinä lapsille ja osaltaan tukea lasten liikkumista, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Pediatrics 2022;DOI:10.1001/jamapediatrics.2022.1519)

https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2022.1519