Suklaata säännöllisesti nauttivat saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella elää jonkin verran muita pitempään. Vaikutus ei tosin ole kovin suuri, European Journal of Epidemiology -lehden julkaisemat tulokset osoittavat.

Tutkimus perustuu 27 000 vuosina 1985–1988 värvätyn miehen vuoteen 2015 jatkuneeseen seurantaan, jonka aikana 22 000 miestä kuoli. Suklaan syömisestä kyseltiin seurannan alussa.

Riski menehtyä seurannan aikana oli 9–16 prosenttia pienempi miehillä, jotka söivät säännöllisesti suklaata, tulokset osoittivat. Tämä havaittiin verrattuna miehiin, jotka söivät vähiten suklaata.

Yhteydet koskivat kokonaiskuolleisuutta, mutta myös sydän- ja verisuonitaudeista ja syövästä aiheutuvia kuolemia, ja ne näkyivät myös ylipainoisilla ja kolesteroliongelmaisilla. Tulokset olivat samansuuntaisia myös tutkijoiden tekemässä 21 tutkimuksen meta-analyysissa, joka kattoi yli 900 000 potilaan tiedot.

Tulosten perusteella osa suklaaseen liitetyistä hyödyistä johtui sitä paljon syövien alemmasta verenpaineesta, mutta se ei selittänyt tuloksia kokonaan.

Suklaan terveysvaikutuksista on vuosien varrella kertynyt ristiriitaisia tutkimustuloksia, mikä luultavasti johtuu tutkittujen suklaiden eroista. Yleensä ihmiset syövät maitosuklaata, mutta suklaan terveyshyödyt on liitetty lähinnä tummaan, paljon flavonoideja sisältävään suklaaseen. Kauppojen tavallisissa suklaissa flavonoideja on yleensä niukasti, koska suuri osa niistä tuhoutuu, kun kaakaosta jalostetaan makeampaa.

Paljon energiaa sisältävä suklaa ja suklaatuotteet voivat helposti myös lihottaa, mikä puolestaan altistaa sydänoireille ja monille muille sairauksille.

Uutispalvelu Duodecim

(European Journal of Epidemiology 2022;37:321–333)

https://link.springer.com/article/10.1007/s10654-022-00858-5