Lapsuuden lihavuus, kolesteroliongelmat ja korkea verenpaine suurentavat riskiä sairastua sydän- ja verisuonitautioireisiin aikuisena. Osittain tämä johtuu siitä, että riskitekijät usein seuraavat aikuisuuteen, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus on hyvin mielenkiintoinen, sillä siinä 39 000 lasta ja nuorta on seurattu 3–19-vuotiaasta saakka keskimäärin 35 vuoden ajan. Tutkimus koostuu suomalais-, yhdysvaltalais- ja australialaisaineistoista.

Osallistujan riski sairastua tai menehtyä sydän- ja verisuonitautioireeseen oli tasaisesti sitä suurempi mitä useampia riskitekijöitä hänellä oli lapsena. Analyysissa huomioitiin lihavuus, kolesteroliongelmat, kohonnut verenpaine ja tupakointi nuoruudessa.

Yhteys havaittiin, kun tutkijat tarkastelivat lapsuuden ja aikuisiän riskitekijöitä erikseen, mutta osittain yhteys selittyi sillä, että lapsuuden lihavuus ja muut riskitekijät jatkuivat monilla aikuisenakin.

Lapsuuden riskitekijät on aiemminkin yhdistetty suurentuneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin aikuisena, mutta niiden yhteyttä varsinaisiin sydänoireisiin ja niistä johtuviin kuolemiin on tutkittu vähemmän. Tulokset viittaavatkin siihen, että sydän- ja verisuonitautien vähentäminen olisi syytä aloittaa jo lapsuudessa puuttumalla sydänriskitekijöihin mahdollisimman varhain.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(New England Journal of Medicine 2022;386:1877–1888)

https://doi.org/10.1056/NEJMoa2109191