Polven nivelkierukan degeneratiivinen repeämä näyttäisi paranevan yhtä hyvin fysioterapialla kuin artroskopiateitse tehdyllä leikkauksella. Tutkijat suosittavatkin ensisijaisesti suosimaan fysioterapiaa.

Tutkimukseen osallistui 280 potilasta, joista puolet satunnaistettiin artroskopiateitse tehtyyn polvileikkaukseen ja puolet fysioterapeutin ohjaamaan harjoitteluryhmään. Harjoituksia oli 16 ja ne kestivät puoli tuntia.

Kun potilaiden oireita ja toimintakykyä verrattiin viiden vuoden kuluttua, ryhmien väliltä ei löytynyt eroja. Polvivaivat olivat toisin sanoen parantuneet yhtä hyvin riippumatta hoidosta. Kuvantamistutkimusten perusteella myöskään polven nivelrikon etenemisessä ei ollut eroja.

Tulokset olisi hyvä varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta havainnot viittaavat siihen, että polven nivelkierukan degeneratiivinen repeämä paranee yhtä hyvin fysioterapialla kuin leikkaushoidolla. Samaan viittaavia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat näyttöä entisestään ja osoittavat hoitotulosten olevan samaa tasoa ainakin viiden vuoden seurannassa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Network Open 2022;5:e2220394)

https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.20394