Teetä päivittäin nauttivat saattavat brittitutkimuksen mukaan elää muita pitempään. Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta osana muuten terveellistä ruokavaliota, tee voi pienentää riskiä menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin ja aivoverenkiertohäiriöihin.

Tutkijat seurasivat lähes 500 000 miestä ja naista keskimäärin yhdentoista vuoden ajan ja havaitsivat teetä ainakin kaksi kupillista päivittäin nauttivien menehtyvän seurannan aikana 9–13 prosenttia epätodennäköisemmin kuin osallistujien, jotka eivät juoneet teetä. Osallistujista 85 prosenttia joi teetä ja heistä valtaosa mustaa teetä.

Yhteys havaittiin riippumatta siitä, joiko teensä maidolla, sokerilla tai ilman. Myöskään teen lämpötila, kahvin juominen tai kofeiiniaineenvaihduntaan vaikuttavat geenimuodot eivät muuttaneet tuloksia.

Teen terveyshyödyt on todettu aiemminkin, mutta suuri osa havainnoista on maista, joissa suositaan vihreää teetä, joten mustaa teetä koskevat tulokset ovat tervetulleita. Teen lisäksi kuitenkin monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin.

Tutkimus perustuu brittien mittavaan biopankkiaineistoon. Tulokset julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(Annals of Internal Medicine 2022;DOI:10.7326/M22-0041)

https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M22-0041