Lapsen riski lihoa saattaa olla suurentunut, jos hänen äitinsä syö paljon valmisruokia ja teollisesti pitkälle prosessoitua ruokaa, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä BMJ-lehdessä.

Tutkimuksessa seurattiin lähes 20 000 äitiä ja heidän 7–17-vuotiaita lapsiaan keskimäärin neljän vuoden ajan. Ylipaino tai lihavuus todettiin seurannan aikana 12 prosentilla lapsista.

Tulosten perusteella lapsen lihomisriski oli noin neljänneksen suurempi, jos hänen äitinsä söi paljon ultraprosessoituja ruokia ja herkkuja. Tämä havaittiin verrattuna lapsiin, joiden äidit söivät ultraprosessoituja ruokia vähiten.

On todennäköistä, että äidin ruokavalio heijastuu myös lapsen tottumuksiin, mutta yhteydet havaittiin riippumatta lapsen ruokavaliosta, fyysisestä aktiivisuudesta ja muista elämäntavoista. Myöskään äidin muut elämäntavat tai lihavuus eivät vaikuttaneet tuloksiin. Tarkan mekanismin selvittäminen edellyttää lisätutkimuksia, mutta tutkijat suosittavat silti äitejä vähentämään ultraprosessoitujen ruokien syömistä mahdollisuuksien mukaan.

Ultraprosessoitu ruoka on teollisesti pitkälle käsiteltyä ja sisältää usein paljon suolaa, rasvaa ja sokeria ja vähänlaisesti ravintokuituja. Esimerkiksi valmisruoat, makkarat, leikkeleet, virvoitusjuomat, monet leivonnaiset ja herkut voivat olla ultraprosessoituja.

Uutispalvelu Duodecim

(BMJ 2022;379:e071767)

http://dx.doi.org/10.1136/bmj-2022-071767