Riittävä lepo on tarpeen lasten hyvinvoinnille ja kehitykselle, mutta nykylapset nukkuvat usein liian vähän. Nykyisen tutkimusnäytön perusteella lasten yöunien pidentämisessä on yksi keino ylitse muiden – nukkumaan pitää vain mennä aikaisemmin.

Tiedot käyvät ilmi meta-analyysitutkimuksesta, jossa tarkasteltiin 45 satunnaistetun kliinisen tutkimuksen aineistoja, jotka koostuivat lähes 14 000 lapsen ja nuoren tiedoista. Osallistujat olivat 1,5–19-vuotiaita.

Tutkimuksissa lasten yönunia pyrittiin pidentämään monilla lääkkeettömillä keinoilla, kuten ohjatulla liikunnalla, valistuksella, opastuksella ja ruokavaliomuutoksilla. Kun eri keinoja tarkasteltiin yhdessä, ne onnistuivat pidentämään yöunia keskimäärin kymmenen minuuttia, kun vertailukohtana olivat samanikäiset lapset, jotka eivät osallistuneet koeryhmiin.

Selvästi parhaat tulokset saatiin kuitenkin tutkimuksissa, joissa tavoitteena oli lasten nukkumaanmenoajan aikaistaminen. Näissä tutkimuksissa yöunet pitenivät keskimäärin 47 minuuttia, tulokset osoittivat.

Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat panostamaan etenkin nukkumaanmenon aikaistamiseen, jos lapsen yöunia halutaan pidentää. Joidenkin tutkimusten mukaan myös koulujen aamutuntien myöhentäminen saattaa lisätä lasten nukkumista.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Pediatrics 2022;176:1084–1097)

https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2022.3172