Liikunta ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, mutta liikuntaharrastuksia ei pidä lopettaa sairastumisen jälkeenkään. Tuoreen tutkimuksen perusteella liikuntaa jatkavat elävät muita potilaita pitempään ja yhteys näkyy jopa yli 75-vuotiailla.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Heart-lehdessä, ja niiden mukaan liikuntaa sairastumisen jälkeen jatkavien riski menehtyä neljän vuoden seurannan aikana oli 40–50 prosenttia pienempi kuin potilaiden, jotka eivät harrastaneet liikuntaa ennen sairastumistaan. Myös liikuntaharrastuksen sairastumisen jälkeen ensimmäistä kertaa aloittaneiden riski menehtyä oli pienempi kuin fyysisesti passiivisten, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.

Liikunnan hyödyt olivat suurimmat alle 75-vuotiailla, mutta myös yli 75-vuotiaiden kuolleisuus oli vähäisempää seurannan aikana, jos he olivat harrastaneet liikuntaa ennen sairastumista ja jatkoivat sitä diagnoosin jälkeenkin.

Havainnot vahvistavat näyttöä liikunnan terveyshyödyistä ja osoittavat liikunnan auttavan myös sydän- ja verisuonitautia sairastavia.

Tutkimukseen osallistui runsaat 6 000 keskimäärin 72-vuotiasta potilasta. Potilaat olivat sairastuneet sydäninfarktiin, aivoinfarktiin tai sydämen vajaatoimintaan.

Uutispalvelu Duodecim

(Heart 2022;108:1945–1951)

https://doi.org/10.1136/heartjnl-2022-320882