Raskausdiabetes, pre-eklampsia ja monet muut raskaudenaikaiset ongelmat ovat harvinaisempia naisilla, joiden ruokavalio on lähellä Välimeren alueen perinteistä ruokavaliota.

Perinteinen Välimeren ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, johon osallistui 7 800 keskimäärin 27-vuotiasta raskaana olevaa naista. Naisia alettiin seurata ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana.

Kun tutkijat selvittivät, kuinka välimerellisiä naisten ruokavaliot olivat olleet raskauden alkua edeltävien kuukausien aikana, raskausongelmat osoittautuivat selvästi harvinaisemmiksi naisilla, joiden ruokavalio oli lähimpänä Välimeren ruokavaliota.

Verrattuna naisiin, joiden ruokavaliossa oli vain vähänlaisesti Välimeren ruokavalion piirteitä, terveellisintä ruokavaliota noudattavien riski sairastua pre-eklampsiaan oli 28 prosenttia pienempi ja raskausdiabetekseen 37 prosenttia pienempi. Yhteys oli voimakkain yli 35-vuotiailla naisilla.

Välimeren ruokavalio voi muun muassa parantaa glukoosiaineenvaihduntaa ja verisuonten toimintaa sekä alentaa verenpainetta ja lievittää tulehdusta. Nämä kaikki vaikuttavat myös pre-eklampsian ja raskausdiabeteksen riskiin.

Vaikka tulokset ovat uskottavia ja samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin, tutkimus ei osoita, että yhteydet johtuivat vain naisten ruokavalioista. Tutkimuksessa ei esimerkiksi huomioitu naisten sosiaalista ja taloudellista tilannetta, jonka tiedetään vaikuttavan raskausajan terveysongelmien riskiin.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäistä kertaa havaittua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Suomessa se todetaan noin 12 synnyttäjällä sadasta. Raskausdiabetes suurentaa muun muassa sikiön suurikokoisuuden ja synnytyskomplikaatioiden riskiä sekä äidin todennäköisyyttä sairastua varsinaiseen diabetekseen.

Pre-eklampsia tarkoittaa raskaudenaikaista verenpaineen nousua ja valkuaisen erittymistä virtsaan. Se todetaan Suomessa noin kolmella prosentilla eli vuosittain noin 1 800 naisella. Pre-eklampsia voi aiheuttaa istukan vajaatoimintaa, sikiön kasvun hidastumaa, hapenpuutetta ja jopa sikiökuolemia.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Network Open 2022;5:e2248165)

https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.48165