Joidenkin tutkimusten perusteella nuoret potilaat saavat tavallista enemmän sydänlihastulehduksia koronarokotuksen jälkeen, mutta tuoreen meta-analyysitutkimuksen mukaan tuo riski on hyvin pieni. Tulehdukset ovat myös yleensä lieviä ja edellyttävät vain muutaman päivän sairaalahoitoa.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 23 havainnoivan tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä 854 keskimäärin 16-vuotiaan tiedoista. Kaikki potilaat olivat saaneet sydänlihastulehduksen koronarokotuksen jälkeen.

Sairastuneista 90 prosenttia oli miespuolisia ja 74 prosenttia sydänlihastulehduksista todettiin toisen koronarokotuksen jälkeen.

Suurin osa tapauksista oli lieviä ja vasemman sydänkammion vajaatoimintaa havaittiin vain 16 prosentilla potilaista. Ainoastaan 1,3 prosentin vajaatoiminta oli huomattavaa.

Lähes 93 prosenttia potilaista tarvitsi sairaalahoitoa ja 23 prosenttia ohjattiin teho-osastolle. Tästä huolimatta vain hieman yli prosentti potilaista tarvitsi sydänlihaksen supistusvoimaa lisäävää lääkitystä. Yksikään potilas ei kuollut tai tarvinnut hengityskonetta ja sairaalahoidot kestivät keskimäärin hieman alle kolme vuorokautta.

Koronavirusinfektion jälkeen sydänlihastulehdukseen sairastuu noin 11 potilasta sadastatuhannesta, mikä on selvästi enemmän kuin rokotuksen jälkeen, jolloin sairastuu keskimäärin vain kolme sadastatuhannesta. Näin ollen rokotteiden hyödyt ovat merkittävästi suurempia kuin niihin mahdollisesti liittyvät riskit, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Pediatrics 2023;177:42–52)

https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2022.4768