Riski menehtyä eturauhassyöpään on pienempi miehillä, joilta seulotaan syöpää PSA-testillä jo viisikymppisestä alkaen. Tuoreen tutkimuksen havainto viittaa siihen, että seulonnan vaikutukset riippuvat niiden aloittamisiästä.

Tutkimukseen osallistui 20 000 miestä, joista puolelta seulottiin eturauhassyöpää kahden vuoden välein ja yhtä monta verrokkia, joita ei seulottu, mutta he saivat mennä PSA-testeihin halutessaan. Miehet olivat 50–70-vuotiaita.

Tulosten perusteella riski menehtyä seurannan aikana oli sitä pienempi mitä nuorempana PSA-testit oli aloitettu. Mies, jonka PSA-seulonnat aloitettiin 55-vuotiaana, menehtyi seurannan aikana noin puolet epätodennäköisemmin kuin mies, jolle tehtiin ensimmäinen PSA-testi 60-vuotiaana.

Tällä hetkellä eturauhassyövän väestöseulontoja ei pidetä aiheellisina oireettomille miehille. Tutkimusten perusteella 55–69-vuotiaiden miesten PSA-seulonta vähentäisi eturauhassyöpäkuolleisuutta yhtä paljon kuin mammografiaseulonta rintasyövän kuolleisuutta (20–29 %), mutta 781 miestä pitäisi seuloa ja löytää 27 eturauhassyöpää, jotta estettäisiin yksi eturauhassyöpäkuolema. Seulontojen ongelma onkin se, että niissä löydetään paljon kasvaimia, jotka eivät aiheuttaisi kuolemaa eivätkä välttämättä edes oireita miehen eliniän aikana. Näille miehille tutkimuksista ja hoidoista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Suomessa se todetaan vuodessa runsaalta 5 000 mieheltä.

Tulokset julkaistiin European Urology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(European Urology 2023;83:103–109)

https://doi.org/10.1016/j.eururo.2022.10.006