Sokerilla makeutetut limut, mehut ja muut juomat ovat hyvin todennäköisesti yksi lihavuusepidemian syy, tuore meta-analyysitutkimus vahvistaa. Sokerijuomien vaikutukset on tunnettu pitkään, mutta analyysin tulokset vahvistavat ja päivittävät näyttöä.

Tutkijat yhdistivät ja analysoivat 48 lapsia koskevaa ja 37 aikuisia tarkastellutta tutkimusta, ja niiden perusteella yhteys lihomisen ja sokerijuomien kulutuksen välillä on selvä.

Lasten painoindeksi suureni jokaista päivittäin juotua sokerijuomaa kohden ja aikuisten paino nousi tasaisesti kulutuksen kasvaessa. Aikuistutkimuksissa sokerilimujen lisääminen ruokavalioon myös nosti aikuisten painoa. Sokerijuomien vähentäminen johti painon laskuun lapsilla ja aikuisilla.

Meta-analyysissa oli mukana myös uusimmat sokerijuomia koskevat tutkimukset, joten ne antavat ajantasaisen kuvan tämänhetkisestä tutkimusnäytöstä.

Sokerilla makeutetut juomat eivät aiheuta samanlaista kylläisyyden tunnetta kuin kiinteässä muodossa nautittu energia. Tämän vuoksi ne voivat salakavalasti suurentaa energian saantia ja johtaa lihomiseen.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(American Journal of Clinical Nutrition 2023;117:160–174)

https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2022.11.008