Lyhyitä yöunia nukkuvat teini-ikäiset saattavat sairastua aikuisena MS-tautiin muita todennäköisemmin. Ruotsalaistutkimuksen havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta samaan viittaavia tuloksia on saatu aiemminkin.

Tulosten perusteella 15–19-vuotiaana alle seitsentuntisia yöunia nukkuvat sairastuivat MS-tautiin noin 40 prosenttia todennäköisemmin kuin verrokit, jotka olivat nukkuneet keskimäärin 7–9 tuntia yössä. Samanlainen yhteys havaittiin potilailla, jotka kertoivat nukkuneensa huonosti teini-iässä.

Monet osallistujista kertoivat nukkuneensa viikonloppuisin pitempään, mutta ero arjen ja viikonloppujen unirytmissä ei vaikuttanut tuloksiin.

Aiemmissa tutkimuksissa MS-tauti on havaittu yleisemmäksi vuorotyötä tekevillä, jotka usein kärsivät univaikeuksista ja univajeesta. Tämä on nähty etenkin nuorilla työntekijöillä. Univaje ja univaikeudet vaikuttavat immuunijärjestelmään, mikä tutkijoiden mukaan saattaa selittää yhteyksiä.

Tutkimus julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä, ja siihen osallistui 2 075 MS-tautiin sairastunutta ja 3 164 tervettä verrokkia. Potilaat olivat sairastuneet keskimäärin 35-vuotiaana.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 12 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.

Uutispalvelu Duodecim

(Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2023;94:331–336)

https://doi.org/10.1136/jnnp-2022-330123